Merkel: Türkiye Avrupa’ya sıkı bağlanmalı

Merkel, 10. Avrupa Forumu’nda düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, son gelişmelerden dolayı Türkiye’nin AB üyeliğinin desteklenmesinin daha faydalı olup, olmayacağı şeklindeki bir soruya karşılık, ”Türkiye’yle ilgili nihai karar ne olursa olsun, bu ülke daha sıkı şekilde Avrupa’ya bağlanmalı” dedi.

Türkiye’yi Avrupa’ya bağlama çabalarının geçen 5 yıl içinde Türkiye’de büyük değişikliklere yol açtığını belirten Merkel, ”Ekonomik gelişmelere, yapılan reformlara ve yasa değişikliklerine bir bakın. Öte yandan, Türk hükümeti ve parlamentosu, Anayasa Mahkemesi’nin kararını dikkate aldı ve buna uydu. Demokrasilerde zaten kural budur” diye konuştu.

Türkiye’nin, Avrupa yönlenmesinin bugüne kadar Atatürk’ten kaynaklandığını ifade eden Merkel, ”Bu da Türkiye’de çok sıkı bir laiklik anlayışını beraberinde getirdi. Bu konuda Avrupa’da bile farklı görüşler var. Almanya’ya ya da Fransa’ya bir bakın” dedi.

Merkel, Türkiye’de yaşanan tartışmaları da çok iyi anlayabildiğini kaydederek, ”Bu anlamda kimse Türkiye’den yüz çevirmiyor. Bence Türkiye’de heyecanlı ve ilginç bir tartışma yaşanıyor” ifadesini kullandı.

 

1150800cookie-checkMerkel: Türkiye Avrupa’ya sıkı bağlanmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.