Merkez Bankası’ndan dövize müdahale

Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, değişik tarihlerde yapılan duyurularda, uygulanmakta olan dalgalı kur rejiminde, döviz kurunun piyasalarda arz ve talep koşulları tarafından belirlendiği, döviz kurundaki oynaklığın Merkez Bankası’nca yakından takip edildiği ve kurlarda her iki yönde oluşan ve oluşması beklenen aşırı oynaklık durumunda doğrudan müdahale edilebileceğinin kamuoyuna açıklandığı hatırlatıldı.


Açıklamada, bir süredir devam eden uluslararası koşulların da etkisiyle döviz piyasasında likidite daralmasına bağlı aşırı oynaklık gözlendiği vurgulandı.


“HEDEF SAPMAZ, KİMSE ENDİŞE ETMESİN”
   
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ”Piyasadaki dalgalanmaların bütçeye yansıması, bütçe hedeflerini saptıracak kadar değil” dedi.


Unakıtan, gazetecilerin, piyasadaki dalgalanmalara ve bazı ekonomi çevrelerinin yorumlarına ilişkin sorularını cevaplandırdı.


Olumsuz yorumlara katılmadığını, geçici dalgalanmalar karşısında hemen paniğe kapılmanın yanlış olduğunu bildiren Unakıtan, şunları söyledi:


”Bunların temelinde mali disiplin, mali güçlülük yatar. Bunların ne olduğunu rakamlarla yarın anlatacağım. Türkiye’nin Maliye Bakanı olarak, mali disiplin nerelerdeymiş, Türkiye’nin mali durumu neymiş açık açık ortaya koyacağım.


Piyasalardaki dalgalanmaların bütçeye yansıması olur da bütçe hedeflerini saptıracak kadar değil. Bizim, bütçede gerekli tedbirlerimiz, önlemlerimiz, ayrı hesaplarımız da var. Kimse endişe etmesin. Bütçemiz ilk defa Mayıs ayı sonu itibariyle denk, hatta biraz da fazla bütçeyle karşı karşıyayız.”


“BİR KÖPÜK MUTLAKA BİR ŞEKİLDE SÖNER”


Öte yandan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ”Bir köpük mutlaka bir şekilde söner. Türk Lirası aşırı değerliydi, bu aşırı değerinden normal değerine dönmesi gerekiyordu. Şimdi o normal değerine doğru seyrini görüyoruz” dedi.


Tüzmen, gazetecilerin döviz kuruna ilişkin sorusu üzerine şunları söyledi:


”Ben iki buçuk sene evvel konuştuğumda arkamda kimseyi görmedim. Ben o zaman konuşmalarımda doğru olanları söyledim, ama doğru olanları söylemek o zaman herkesin işine gelmiyordu. Şimdi söylediğimiz noktaya gelinmesine ben sevinemiyorum. Çünkü sağlıksız oldu, birdenbire olmasını hiç arzu etmedik. Çünkü dış ticaretimiz, özellikle ihracatçımız için bunun daha dengeli bir şekilde olması, zamanında olması gerekirdi. Zaten tahribatı yaptı. Yani aşırı değerli Türk Lirası, bizim ithalatımızın son derece artmasını, ihracatımızın da tam nefes alacağı dönemlerde gerilemesini sağladı.”

1031090cookie-checkMerkez Bankası’ndan dövize müdahale

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.