'Müşerref gitse de dertler bitmez'

İngiltere'de yayınlanan ciddi ulusal gazeteler Pakistan'daki siyasi gelişmelere büyük yer ayırdı.

Müşerref karşıtı cephe, istifasını istiyor. The Guardian'a göre, Müşerref istifa etmekten yana değil, son ana kadar kendini savunmaya hazırlanıyor.

MÜŞERREF GİDİNCE?

Financial Times'ın yorum sayfasında krizi irdeleyen uluslararası ilişkiler profesörü Anatol Lieven de, bir kitap çalışması için bulunduğu Peşaver'den gönderdiği yazısında, ''Müşerref'in gidişi Pakistan'ın dertlerini bitirmeyecek'' uyarısında bulundu.

''Peşaver sokaklarında konuştuğumuz insanlardan aldığımız yanıtlara bakarsanız Pakistanlıların büyük çoğunluğu Müşerref'in gidişini büyük bir memnuniyetle karşılayacak. Kendisinden memnun olanların oranı yüzde 10'un da altında. Kalanı ya sevmediğini ya da nefret ettiğini söylüyor'' diyen yazar şöyle devam etti:

''Bunun iki nedeni var. 'Birincisi enflasyon artışını önleyememesi, ikincisi de, kendi insanlarını öldürmek için Amerikalılardan para almış olması.''

Müşerref'in yakın zamana kadar ekonomiyi iyi yönettiğini, hükümetinin de, kendisinden öncekilerden daha az yolsuzluğa bulaştığını, kendisinin de kişisel olarak yolsuzlukla suçlanmadığını aktaran Lieven, Pakistan liderinin ülke içindeki bazı reform girişimlerinin yanısıra Hindistan'la barış anlaşması arayışlarına da dikkat çekti.

Anatol Lieven'e göre; "Ancak diğer hükümetlerin olduğu gibi Müşerref hükümetinin de düşüşü kaçınılmazdı. Bunun nedeni ise, kitlelerin daha iyi yaşam taleplerini karşılayamaması."

Uluslararası arenadaki sıkıntısı ise, Washington'un talepleriyle, halkının hissiyatı arasında sıkışmış olması diyen Lieven şöyle devam etti:

''Ama Müşerref'in gidişi ardından Amerikan baskısının azalacağını düşünenler, son 60 yılda olup biteni anlamamışlar demektir. Eğer Afganistan'daki Taleban baskısı artmaya devam ederse, Pakistan da Amerikalıların aşiret bölgelerinde Taleban'a karşı daha güçlü askeri harekat baskısıyla karşı karşıya kalacaktır.

Pakistan göründüğünden daha güçlü bir ülke, çökmesi de uzak bir ihtimal. Ama eğer Amerikan yönetimi, aşiret bölgelerine bir kara harekatıyla baskıyı artırırsa, o zaman Pakistan devleti ve ordusu keskin ve tehlikeli parçalara ayrışabilir.''

1176860cookie-check'Müşerref gitse de dertler bitmez'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.