Mezhep çatışması can aldı

Endonezya’da göçmen tutukevinde Burmalı müslüman mülteciler ve Burmalı kaçak budist balıkçılar arasında çıkan çatışmada 8 budist balıkçı oldu 21 kişi yaralandı.

Polisin verdiği bilgiye göre Kuzey Sumatra Medan kasabasında Cuma sabahın erken saatlerinde ortaya çıkan ve yaklaşık 3 saat süren çatışmanın bulunduğu tutukevinde 100 Müslüman mülteci ve 11 Burmalı budist balıkçı birarada bulunuyordu.

Çatışmanın çıkma nedeni farklı kaynaklarda farklı yorumlanıyor. Aljazeera TV , tutuklular arasındaki çatışmanın müslüman göçmenlerin ülkelerinde meydana gelen şiddet olaylarında 43 kişinin ölümünü ve bir caminin yıkıldığını duymalarının ardından başgösterdiğini bildirirken Jakarta Post gazetesi çatışmanın müslüman bayan tutuklulardan birisinin Burmalı bir balıkçı tarafında cinsel tacize uğramasının ardından meydana geldiğini ileri sürdü.

The Associated Press Haber Ajansı da çatışmanın bir müslüman mülteci ile budist balıcının ülkelerindeki mezhep çatışması ile ilgili tartışmaya başlaması be birbirlerini aşağılayarak hakaret etmeye başlamaları üzerine çıktığını bildirdi.

Polis şefi Endro Kisventonun verdiği bilgiye göre Burma’daki şiddet olayları ile ilgili bazı fotoğrafları ve özellikle birçok binanın yıkıldığını gören müslüman tutuklular çatışmayı başlattı. Ölen 8 kişinin ülkede yasal olarak bulunmayan 8 Burmalı balıkçı budist olduğunu ve 21 yaralının da “Rohingya” denilen Burmalı müslümanlar olduğunu ifade eden polis tüm kazazedelerin bölge başkenti Medan’daki hastanelere acil olarak nakledildiğini 3 balıkçının da kaçmayı başararak kurtulduğunu ifade etti.

Kuzey Sumatra polis sözcüsü Heru Prokoso’nun AFP’ye verdiği bilgiye göre tutuklular keskin tahta parçaları, taş ve bıçaklar ile çatışmışlar. Ölenler ise bazı tahta parçalarıyla ölene kadar dövülmüşler.

Tutukevinde 11 Myanmarlı budist balıkçı 100 müslüman kaçak göçmen olmak üzere toplam 480 kişi bulunuyordu.Tutukevi kapasitesinin yalnızca 50 öldüğünü ve çalışan 5 görevlinin ise bu kalabalık rakama hizmet etmeye yetişemediğini ve olaylara müdahale edemediğini bildiren Hukuk ve İnsan Hakları Bakan yardımcısı Denny İndrayana olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek özür diledi ve ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi…

Mezhepsel şiddet

Son zamanlarda Budist Rakhine etnik grubunun sürekli saldırılarına maruz kalan Burmalı Rohingya müslümanları Burma hükümeti tarafından vatansız olarak tanınmakta ve ülkeden çıkmaya zorlanmak dışında sorunlarına kalıcı bir çözüm getirilmemekte.

Burma’daki mezhepzel çatışmadan kaçan mültecileri taşıyan tekneler ilk olarak Tayland ve Malezya’ya girmek istemelerine rağmen otoriteler tarafından kabul edilmeyince kendilerini, Endonezya sahillerinde buluyorlar. Son zamanlarda gittilkçe artan Rohingya müslüman mültecileri aynı kültür ve tarihi paylaşmalarına karşın Bangladeş tarafından da kabul edilmiyorlar. Kaçak kişiler Birleşmiş Milletler tarafından mülteci statüsü alabilmek için uzun süre beklemek zorunda kalıyorlar.

1549200cookie-checkMezhep çatışması can aldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.