Milli Botanik Bahçesinde yüzlerce ağaç kesildi

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Tarım Bakanlığı’nın 350 milyon lira harcayarak kurduğu Milli Botanik Bahçesi’nde yüzlerce çam ağacı kesildi. 2 bin 500 dekarlık botanik bahçesinin 10 dekarlık kısmında yapılan ağaç kıyımı, “arazi tahsis mi edilecek?” sorusunu akıllara getirdi…
 
Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 350 milyon lira harcanarak oluşturulan Türkiye’nin ilk Milli Botanik Bahçesi’nde yüzlerce çam ağacının kesilmesi tepki çekti. 2 bin 500 dönümlük alanda kurulan ve Avrupa’nın en büyük ikinci botanik bahçesi olarak anılan Türkiye Milli Botanik Bahçesi, dönemin başbakanı Erdoğan’ın Ankara için açıkladığı vizyon projelerden biriydi. 31 Ekim 2013’te dönemin bakanları Hayati Yazıcı, Mehdi Eker ve Veysel Eroğlu’nun da katıldığı törenle açılan botanik bahçesindeki ağaç kıyımıyla ilgili Ziraat Mühendisleri Odası’nca yapılan açıklamada, “Ülkemiz için önemli bir proje olan alandaki ağaçların kesilmiş olması, akıllara öncelikle kesilme nedeni ve kesilme emrini kimin verdiği sorularını getirmektedir. Akla gelen bir başka soru ise 350 milyon lira bütçesi olan projeden vaz mı geçildiğidir? Böyle bir durumda bugüne kadar yapılan masraflarla ilgili sorumluların hesap vermesi gerekecektir. Akla gelen diğer bir soru ise ağaçların kesildiği alanın başka bir kuruma hizmet binası veya başka bir yapılaşma için tahsis edilmiş olmasıdır. Başka bir kuruma tahsis yapılmış olması durumunda, bu kurumun ihtiyacının, ağaçların acımasızca kesilmesini gerektirecek hangi ‘üstün milli’ bir ihtiyaç olduğu konusunda kamuoyunu tatmin edecek bir bilgilendirmenin yapılması olacaktır” denildi.
 
MİLLİ BOTANİK BAHÇESİ, ERDOĞAN’IN PRESTİJ PROJELERİNDEN BİRİYDİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Ankara’da oluşturulan Türkiye Milli Botanik Bahçesinde devlet eliyle dikilen yüzlerce çam ağacının kesilmesi tepki çekti. 2011 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara’nın ‘vizyon projelerinden biri’ olarak duyurulan Milli Botanik Bahçesi, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise ikinci büyük botanik bahçesi olarak tanıtılmıştı.
 
ZMO’DAN AĞAÇ KIYIMINA TEPKİ: ‘KESME EMRİNİ KİM VERDİ?
Bahçe içerisindeki 10 dekarlık bölümde yer alan ve 10 yaşından büyük olduğu belirtilen yüzlerce çam ağacının kesilmesine tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), “Ülkemiz için önemli bir proje olan alandaki ağaçların kesilmiş olması, akıllara öncelikle kesilme nedeni ve kesilme emrini kimin verdiği sorularını getirmektedir. Kesilme nedeni, en iyi niyetle alana farklı bir bitkilendirme yapılmak istenmesi dahi olsa, yetişmeleri ve bakımları için önemli bir harcama ve emek harcanmış ağaçların başka bir alana nakledilmesinin düşünülmemesine tatmin edici bir cevap bulmak mümkün değildir” açıklamasında bulundu.
AĞAÇLARINN KESİLDİĞİ ALAN YAPILAŞMAYA MI AÇILACAK?
Milli Botanik Bahçesi’ndeki ağaçların kesilmesinin, “350 milyon lira bütçesi olan projeden vaz mı geçildi?” sorusunu da akıllara getirdiğine işaret edilen ZMO açıklamasında, “Böyle bir durumda bugüne kadar yapılan masraflarla ilgili sorumluların hesap vermesi gerekecektir. Akla gelen diğer bir soru ise ağaçların kesildiği alanın başka bir kuruma hizmet binası veya başka bir yapılaşma için tahsis edilmiş olmasıdır. Bu durumda Avrupa’nın ikinci büyük botanik bahçesi olması düşünülen Türkiye Milli Botanik Bahçesi’nin bütünselliğinin olumsuz yönde etkileneceği, hedeflenen amacın bundan olumsuz etkileneceğidir. Başka bir kuruma tahsis yapılmış olması durumunda, bu kurumun ihtiyacının ‘Türkiye Milli Botanik Bahçesi’ndeki ağaçların acımasızca kesilmesini gerektirecek hangi ‘üstün milli’ bir ihtiyaç olduğu konusunda kamuoyunu tatmin edecek bir bilgilendirmenin yapılması olacaktır” ifadelerine yer verildi.
 
AÇILIŞI 2013’TE ÜÇ BAKANIN KATILIMIYLA YAPILMIŞTI
Türkiye Milli Botanik Bahçesi’nin temeli, 31 Ekim 2013 tarihinde dönemin Tarım Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ve bazı milletvekilleri tarafından atılmıştı.
 
DÖNEMİN TARIM BAKANI EKER: ‘AĞAÇLARI BİZZAT ELLERİMLE DİKTİM’
Bakan Mehdi Eker, 17 Haziran 2015 tarihinde alana ilişkin yaptığı tanıtım toplantısında, Botanik Bahçesi’nin toplam 2 bin 500 dönüm arazide kurulduğunu, bu arazinin bir kısmının Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi, bir kısmının da bakanlığa tahsisli milli emlak arazisi olduğunu belirtmişti. Arazideki ağaçların çoğunun son 10 yılda dikildiğine dikkat çekerek, “Bizzat kendi ellerimle diktim, bir nevi çocuklarım gibi” ifadesinde bulunmuştu. Bakan Eker, aynı toplantıda göreve ilk geldiği dönemde arazinin villa yapılması için kooperatiflere verilmesiyle ilgili çalışmalar yapıldığına dikkati çekerek, alanı Ankara`ya ve Türkiye’ye kazandırdığından övünçle bahsetmişti.
 
Milli Botanik Bahçesi, Türkiye’nin 4 binin üzerindeki endemik bitki türü için koruma, kayıt altına alma, sergileme ve yaşam alanı halinde parka dönüştürme hedefi doğrultusunda oluşturulmuştu.
 
 
 
2174280cookie-checkMilli Botanik Bahçesinde yüzlerce ağaç kesildi
Önceki haberAntalya’nın dünyaca ünlü plajı Hülya Koçyiğit’in damadının oldu!
Sonraki haberBeldibi Mağarası’nı kim koruyacak
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.