Modern hayat ve annelik

Eskiden dışarıda çalışmayan ve evde oturan (evde oturan tabiri tümden yanlıştır) bayanlara ev hanımı denirdi . Şimdilerle bu tabir de unutuldu.

Sanılır ki ev hanımları hiçbir şey yapmıyor. Halbuki; “Yuvayı dişi kuş yapar” sözü bize aittir.

Aileyi önemli kabul ediyor ve toplumun çekirdeği var sayıyorsak annenin evde yaptığı ve toplumun geleceği için çok önemli görevleri olduğunu da kabul etmek zorundayız.

Doğru ya da yanlış ancak iyi biliyoruz ki; ev işlerinin tümünden kadının sorumlu sayılmaktadır. Toplumumuzda genellikle, çalışan olsa bile kadın işten döndüğünde, eşinden ev işleriyle ilgili yardım alamıyor. Bu sebeple dışarıda çalışmayı tercih eden kadın, hem iş yerinde hem de evde yoğun bir tempo içine girer. Bu da kadının kızgınlık, tükenmişlik ve yalnız bırakılmışlık hissi yaşamasına sebep olabilir.

Öte yandan kadının, iş kadını ve annelik rolleri dışında eş ve arkadaş olma rolleri de vardır. Zaman zaman eşle vakit geçirmek, arkadaşlarla bir araya gelmek; çalışan kişileri yoğun tempodan uzaklaştırarak, ruhsal olarak rahatlamalarını sağlayacaktır. Çalışan kadın, kendisi için bunlara vakit ayırtabilecek midir?

Kadınlar; günümüz toplumunda giderek daha fazla söz sahibi olsa da, çocuk

sahibi olmak istediğinde bir seçim yapmak zorunda kalıyor. Çocuk ya da kariyerden birini seçmek zorunda kalan kadınlar, hangi tercihi yaparlarsa yapsınlar bunun sonucunda yeni sorunlarla karşı karşıya gelebiliyor. Şöyle ki; kariyeri tercih ederse, çocuk sahibi olmanın eksiğini hep duyacaktır. Çocuk sahibi olursa, onu kendisi yetiştiremeyeceği, gerektiği kadar vakit ayırtamayacağı ve bir yabancı bakıcı kadına teslim etmek zorunda kalacağı için yaşacağı sorunlar asla görmezden gelinemez.

Halbuki uzmanlar şiddetle uyarıyor. Çocuklarınıza yeteri kadar sevgi verin. Onlara mutlaka vakit ayırtın diye… Çalışan kadın tüm bunları nasıl yapacaktır?

Annelerin çocuklarını büyütmek, eğitmek ve eşine destek ve moral vermek gibi çok hayati işi yok mu sizce….

Dışarıda hangi önemli işi yapıyor da, kendisini, eşini, çocuklarını ve hatta toplumu yakından ilgilendiren evdeki bu hayati denebilecek işini bırakmak zorunda kalıyor?

Ayrıca; annelik kadına sonradan verilen ya da dışarıdan sunulan bir görev değil, tamamen doğasından kopup gelen bir his ve görevdir.

Gençliğin sosyal ve ruhsal problemlerinin altında annesizlik yatıyor diyor uzmanlar. Siz de buna katılmaz mısınız?

Sıhhatli toplum için anneliği yeniden yüceltmek zorundayız.

Annelik, toplum için fedakarlık, ruhsal manada kendisi için manevi bir doyumdur.

Bir çalışan kadın anlatmış ve sormuştu: “ Çalışmayan hanımlar adeta kraliçe gibi yaşar. Ben hem evdeki kadının işini hem de dışarıda çalışarak erkek işini de yapıyorum. Sizce bu adil mi?

Şimdi, mertçe cevap verelim.

Bu soruya kim cevap verebilecek?

[email protected]

744790cookie-checkModern hayat ve annelik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.