Morales muhalefet ile anlaştı

Anlaşma başkent La Paz'da, hükümet ile dört eyalet valisi arasında gece sekiz saat aralıksız süren pazarlıklar sonucunda sağlandı.

Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales ülkenin doğalgaz zenginliğini yeniden bölüştürmek ve çoğunlukta olan yerel halkları daha fazla söz sahibi yapmak istiyor.

Ülkenin ilk yerel lideri olan Morales, toprak reformu ve doğalgaz gelirinin yeniden bölüştürülmesini öngören köklü reformlarını 7 Aralık'ta referanduma sunmayı planlıyor.

Doğudaki zengin eyaletlerde odaklanan muhalefet hareketi ise bu planların yumuşatılmasını ve hükümetin Cuma günü ilan ettiği olağanüstü hali kaldırmasını talep ediyor.

Muhalif valiler ayrıca kendi eyaletlerinde çıkarılan doğalgazdan elde edilen gelirde ve başka konularda daha fazla söz hakkı istiyor.

KATLİAM TARTIŞMASI

Fakat kuzeydeki Pando eyaletinde olağanüstü halin sürdüğü, askerlerin yerel başkente yeniden girdiği bildirildi.

Bolivya hükümeti, Pando Valisi Fernando Lopez'i, hükümet yanlısı bir grup çiftçiyi "Brezilyalı ve Perulu kiralık katiller tutarak" katletmekle suçlamış ve valinin tutuklanması emrini vermişti.

Pando'da geçen hafta 16 çiftçinin cesetleri bulundu; İçişleri Bakanlığı bu hafta sonunda 10 cesedin daha bulunduğunu açıkladı.

Vali Lopez ise iddiaları reddederek, rakip gruplar arasında çatışma yaşandığını söylüyor.

Pando'da Cuma günü, hükümet güçlerinin protestocuların üzerine açtığı ateşte ise iki kişi ölmüştü.

Bir diğer muhalif lider olan Santa Cruz valisi Robert Costas, gösterilerde "tek bir yandaşlarının daha ölmesi halinde" görüşmelerden çekileceklerini söyledi.

Güney Amerika liderleri de, komşu ülke Şili'nin çağrısı üzerine yarın olağanüstü bir zirve yaparak Bolivya'daki krize demokratik çözüm yollarını görüşecek.

Morales yönetimi geçen hafta ayrıca ülkedeki ABD büyükelçisini içişlerine karışmakla suçlayarak sınırdışı etmişti. (BBC)

1178370cookie-checkMorales muhalefet ile anlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.