‘Müslüman karşıtı ırkçılar ne olacak?’

British National Parti’sinin  (BNP-İngiliz Ulusal Partisi) lideri Nick Griffin, saldırılardan sonra Doğu Londra’da Barking’de yapılan yerel seçimlerde hazır broşürde saldırıya uğrayan otobüs resmiyle birlikte ‘İşçi Partisi’ne oy vermenin sonu’ yazısını kullanmıştı. BNP, saldırı sonrasında yaptığı araştırmada da sokaktaki insana göçmenleri suçlayıcı güdümlü sorular sormuştu. Londra saldırısı sonrasında 1 ay içinde Müslümanlara yönelik 100’den fazla ırkçı saldırı saldırı meydana gelmiş ve bu saldırılarda bir Müslüman yaşamını yitirmişti.


IRKÇILAR UNUTULMASIN


7 Temmuz’dan sonra ırkçı saldırıların artmasından endişe eden Müslümanların Tony Blair’e “Yeni ylasal önlemlere ırkçı partileri de yasaklayın” çağrısında bulundular.


Manchester’da 2 bine yakın Müslüman gencin katılımıyla yapılan toplantıda aşırı sağcı BNP’nin ve Ulusal Cephe’nin yasaklanmasını isteyen delegeler, İngiliz Hükümeti’nin baskıcı politikalarının aşırı uçtakileri yeraltına indireceği endişesini dile getirdiler.


“BİREYSEL ÖZGÜRLÜKLERE DİKKAT!”


Öte yandan ciddi ulusal gazetelerden The Independent yazarı Yasmin Alibhai-Brown, Tony Blair hükümetinin 7 Temmuz saldırılarından sonra giriştiği yasal hazırlıkları eleştirdiği yazısında ” İngiliz liderler tahrik karşısında olsalar bile, devletin adalet ve özgürlükten ödün vermeyeceğini kanıtlamalıdır” dedi.


Brown’ın yazısında şu yorumu yaptı:


“Başlangıçta göç, iki tarafın da ekonomik zorlukları nedeniyle ortaya çıktı. Demokrasi, adalet ve özgürlük, göçmenler için sürpriz bir hediye oldu. Avrupa içinde yalnızılığa itildiklerini düşünseler bile bu göçmenler kendilerini birer Avrupa vatandaşı olarak görüyorlar artık. Bazı İslamcı gruplar bile, ‘Ne pahasına olursa olsun, ülkemizin birliğini ve özgürlüklerimizi savunmalıyız’ diyorlar. Birçok Müslümanın Irak savaşına karşı çıkmasında ve bizim ahlaki olmayan dış politikamızı sorgulamasında, bu Avrupalılık bilinci etkili oldu. Şimdi bu kişiler, demokrasi mesihleri Bush ve Blair’in, katı Suudi yönetimiyle niçin bu kadar içli-dışlı olduğunu merak ediyorlar. Çeçenistan’ı soruyorlar. Batı’nın Kosova gibi haklı müdahalelerine onay veriyorlar.”


Yasmin Alibhai-Brown, yazısında demokrasiden ödün verilmesinin terörle mücadelede büyük zaaflar yaratacağına dikkat çekerek, aydın Müslümanların demokrasiye katkısını şöyle savundu:


“Fransız akademisyen Giles Keppel, modernlikle barışık, evrensel değerleri savunan Avrupalı Müslüman düşünürlerin ortaya çıkacağı görüşünde. Bu genç kadın ve erkeklerin, İslam’ın yeni yüzü olacağını söylüyor. Blair, Fransa ve zanlıları yargılamadan hapse atan, kurallara aykırı olarak sınır dışı eden diğer ülkeler bu umut kıvılcımlarını görmezden gelmemeli. Aksi halde, Avrupalı liderler, özgürlük ve demokrasi tarihimize ihanet etmiş olurlar. Hem de bombacılara karşı ideolojik savaşta, bu değerleri benimseyen aydın Müslümanların çok önemli bir rol oynayabileceği dönemde…”


FOTOĞRAF:  BNP lideri Nick Griffin,

782940cookie-check‘Müslüman karşıtı ırkçılar ne olacak?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.