Mısır seçimleri solu şaşırttı

Guardian Mısır seçimlerini “Muhtemel galip Müslüman Kardeşler’den kaos uyarısı” başlıklı haberinde, Hüsnü Mübarek’in devrilmesi ardından yapılan ilk seçimlerin, henüz kesinleşmeyen sonuçlarına göre, Müslüman Kardeşler’in galip olduğunu duyurdu.

Mısır iktidarı elinde tutan ordu “Ülkedeki askeri yönetime, yumuşak bir geçişle son vermek, ilk önceliğimiz olacaktır” açıklamasına yer veren gazete, ordunun bu adımıyla son iki haftadır süregiden eylemleri yatıştırmaya çalıştığı ve “oluşacak meclis askerlerin gölgesinde kalacak” korkusunun yersiz olduğu mesajını verdiğini yazdı.

Müslüman Kardeşler henüz kesinleşmeyen seçim zaferlerinin ardından “ülkedeki farklı görüşleri kapsayan bir iktidar oluşturacaklarını” açıkladıklar.

SOL ŞAŞIRDI

Daily Telegraph ise, Cuma günü açıklanacak seçim sonuçlarında, Müslüman Kardeşler’in ardından, radikal islamcı Nur Partisinin ikinci parti olarak çıkması olasılığının kuvvetli olmasının, ülkedeki liberal ve sol grupları şaşırttığını yazdı.

Guardian da başyazında Müslüman Kardeşler’in zaferini “Tehdit değil fırsatlar” başlığıyla hareketin meşru demokratik alana dâhil oluşunu olumlu bir gelişme olarak yorumladı.

Bu sayede Ortadoğu’da hâkim olan otoriter rejimler tarafından on yıllardır dayatılan “bildiğin diktatör, bilmediğin radikalden daha iyidir” söyleminin ve Müslüman Kardeşler’in toplumsal muhafazakarlığının kırılabileceği belirten gazete, “Tunus ve Fas’ın ardından bugün de Mısır’da ortaya çıkan tablo, eğer baskı rejimleri olmasaydı, son otuz yıl içinde zaten ortaya çıkacaktı. Zira bu hareketlerin, dışarıdan dayatılan değil, ülkelerin kendilerinden kaynaklanan dinamikleri var” değerlendirmesini yaptı.

Tunus’taki Ennahda partisi gibi, Mısır’daki Müslüman Kardeşler’in de ülkedeki farklı politik akımları kendi içinde birleştirebilmesi ve fikir birliği yaratabilmesi halinde otoriterlikten uzaklaşılacağı belirtilen başyazı, şöyle devam etti:

“Müslüman Kardeşler’in, en fazla oy alması beklenen ikinci parti radikal islamcı Selefi haraketi tarafından baskı altına alınması ihtimali bir hayli yüksek; çünkü bu grup seküler ittifaktan daha fazla oy alacağa benziyor. Müslüman Kardeşler’in ülkedeki ilerici gruplarla kuracağı koalisyon, şehirli Mısırlıları ülkenin katı bir İslami rejime dönüşmeyeceğine inandıracak en iyi yoldur.”

1320700cookie-checkMısır seçimleri solu şaşırttı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.