Mısır’da anayasa referandumu

Muhalefet ise bugünün, Mısır tarihine “kara bir gün” olarak geçeceğini öne sürüyor. Anayasada değişiklik önerileri onaylanırsa, Mısır’da demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin sonunun geleceğini söylüyorlar. Hükümet kanadı ise, 34 maddede öngörülen değişikliklerle demokrasinin temellerinin sağlamlaştıracağını ve terörle mücadelenin güç kazanacağını savunuyor.

Tartışma yaratan değişiklik önergelerinden biri, seçimler sırasında her oy sandığının bir yargıç tarafından gözetlenmesi kuralını ortadan kaldırıyor. Muhalefet, bunun seçimlere hile karışmasını kolaylaştıracağı görüşünde… Hükümet ise, ülkede yeterli sayıda yargıç olmadığını söylüyor.

Bir diğer tartışmalı konu, terörle mücadele yasalarını kapsıyor. Hükümet, terörle mücadele birimlerine zanlıları tutuklama veya izleme altında tutma konusunda daha geniş yetkiler verilmesini istiyor.

İnsan hakları gruplarına göre, temel hak ve özgürlükleri kısıtlayacak bir yasa değişikliği söz konusu… Fakat Hüsnü Mübarek hükümeti, ”benzer yasaların Batı demokrasilerinde de bulunduğunu” söylüyor. Hükümetin yeni anayasada önerdiği bir başka madde, dine dayalı siyasi faaliyetlerin yasaklanmasını öngörüyor.

BBC’nin değerlendirmesine göre, “Öyle anlaşılıyor ki bu yeni anayasayla Hüsnü Mübarek, son seçimlerde başarı gösteren Müslüman Kardeşler’in siyasi kazanımlarını geri püskürtmeyi hedefliyor… Şu an Mısır’da muhalefetin en güçlü sesi, bu halk oylamasının boykot edilmesini talep eden, Müslüman Kardeşler örgütü.”  (BBC)

1148510cookie-checkMısır’da anayasa referandumu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.