Muhaliflerden Esad’a 48 saat süre

BM ve Arap Birliği’nin temsilcisi Kofi Annan’ın girişimiyle hazırlanan altı maddelik plan, ateşkesin yanı sıra Suriye askerlerinin yerleşim birimlerinden çekilmesini de öngörüyor.

Kasım Sadeddin, internette yayımlanan bir video kaydında “Hükümet derhal ateşkese uymalı, askerlerini, tanklarını ve toplarını şehirlerden ve köylerden çekmeli” dedi.

Sadeddin ayrıca ‘hükümetin insani yardımlara izin vermesini, tüm tutsakları serbest bırakmasını, Birleşmiş Milletler aracılığıyla ciddi müzakerelere başlamasını ve iktidarı Suriye halkına bırakmasını’ istedi.

Lübnan’da bulunan BBC muhabiri, bu taleplerin tümünün Annan planında yer aldığını belirtiyor. Muhabir, yeterince silah gücü olmayan Özgür Suriye Ordusu’nun, Esad’a bağlı birlikler karşısında zayıf kaldığını hatırlatıyor.

Bununla birlikte BM birçok kent ve kasabanın büyük bölümünün Özgür Suriye Ordusu’nun denetiminde olduğunu söylüyor.

ABD’den bölgesel çatışma riski uyarısıAmerika Birleşik Devletleri’nin BM temsilcisi Susan Rice, Güvenlik Konseyi’ndeki bir toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Suriye’deki çatışmaların daha da şiddetlenmesi ve bölge ülkelerine de yayılması ihtimalinin arttığını söyledi.

Rice, “Konsey ve uluslararası toplumun üyelerinin Annan planı ve Güvenlik Konseyi’nin yetkisi dışında bir adıma hazır olup olmadığına” karar vermesi gerekeceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Suriye’ye dış müdahaleye karşı olduğunu yineledi. (BBC)

1344660cookie-checkMuhaliflerden Esad’a 48 saat süre

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.