Mutluluk uygulaması

Basit bir uygulamayla  mutluluğu harekete geçirebiliriz.


Mutluluğu harekete geçirin


Okulların açıldığı ya da bazılarının hazırlıklarının yapıldığı şu günlerde, hangimiz çocuklarımıza, MUTLU BİR YIL GEÇİR BİTANEM diye söze başlarız. Anne babalara bence ilk söylenilmesi gereken şey sözcüklerin yaşamı çok etkilediğini çocuklarına öğretmeleri gerektiğidir.


Böyle bir çalışma sonunda mutluluğun herkes için onlarca anlamı olduğunu görerek sözcük yeni bir anlam kazanır, mutluluk alanı genişler. Herkes kendinden damlalar bulabilir. Hayatımız o damların birleşmesiyle şekillenir.


Sözcüklere Anlam Yükleme


Bazen ağzımızdan çıkan bir sözcükle en sevdiğimizi incitebiliriz. Onun alınganlığı ya da yanlış anlaması diyerek savunmaya geçebiliriz. Biz, böyle inciten ve sonra da suçu karşımızdakine yükleyen biriysek, çocuğumuzun ya da gencimizin bizden farklı biri olacağı düşünülemez. Sözcüklere geniş anlam yüklemeyi küçük yaşta öğrenirsek beklentilerimiz de rahata kavuşabilir. Bunu düşünceyle yapabiliriz. Her sözcüğü değerli bir nesneymiş gibi düşünelim. Dolaşılan duygu alanı soyut kavramlarla dolu olsa da doğru bir yerlere geleceğiz. Bazen bir trajedi gibi algıladığımız yaşamı mutluluğa döndürebiliriz. 


Polyanya gibi algılamış olmaz mıyız? düşüncesine girmemelisiniz. Sözcüklere hoşgörüyle yaklaşmak, neredeyse çağımızın değer yargılarından biri olmaya aday bir özelliktir. Benim yazdığım yurt dışında ve yurt içinde küçük gruplar halinde uygulamaya başlayan RAY EĞİTİM sisteminde ciddi bir anlam oluşturuyor sözcükler. Bireyin mutluluğunun çok önem kazandığı sistemde, mutsuzlukları yaratan şeyin bazen sözcükler olduğuna karar verilmesi sistemin bir parçası. Beynin programlanması gibi bir şey bu.


Geniş Anlamlı Sözcükler


Özellikle; nezaket sözcüklerinin, duygusal sözcüklerin,  yaşama yön veren sözcüklerin kendimiz için neler ifade ettiğini bilmeliyiz. O sözcüklerin hangi kapıları açtığına, sıkıntılı günleri kolaylıkla geçirebilmemizi sağladığına, ya da karşımızdakini yaralamamıza engel olduğuna inanmalıyız. 


Hangimiz bir “lütfen” sözcüğü ile yumuşamayız. “ne olursun?” diye yalvaran biri yerine karşınızda “lütfen” diye direnen birini güçlü görmeyiz? “ne olursun?” sözcüğünden sonra verdiğiniz izin, uyduğunuz iş sizi fedakarlık ettiğiniz düşüncesinden kolay kolay alabilir mi


Burada kullandığımız örnek sözcüğün, sadece örnek olma dışında şu an için hiçbir önemi yok. 


 Anlam Kargaşasından Kurtulun


Çoğumuz sözcüklere anlam kargaşası yaşatırız. Yanlış bir davranışımız da  bize çok zor anlar yaşatabilir. Davranışı yapabilmemiz için karşımızda birisi olması gerekir. El kol hareketimiz veya öfkeli  ses tonumuz… Kaşımız, gözümüz, kızaran yüzümüz…  O kişi bizim bu incitici davranışımızı o anda taşıdığımız diğer durumlarımızla yumuşatabilir. Ama telefonda söylenen bir söz, yazılan bir cümle çoğu zaman bize hiçbir sunumumuzun yardım edemeyeceği zorluklar içinde kalmamızı neden olur. Konuşurken, yazarken çok dikkatli olmamız gerekir.


Söyleyeceğimiz sözlerin karşımızdakini nasıl etkileyeceğini bilemeyiz. Nasıl etkileyeceğini bilirsek bu bizim kaliteli ilişki ve yaşam avantajımız olur.


İç Dünyamızla Bağlantısı


Sözcüklerin  iç dünyamızla derin bir bağlantısı vardır. Sözcükleri dar anlamda düşünmemeliyiz. Onları genişletebilirsek, iletişimimiz kolaylaşır, mutluluğumuz artar. Örneğin; MUTLULUK sözcüğü bizim için pek çok şeyi ifade ediyorsa mutlu olmamız kolaylaşır. GÜVEN sözcüğü de yaşamımızı çok etkileyen sözcüklerdendir.


Özellikle çocukları  BAŞARI sözcüğüyle bunaltmamalıyız. Başarının anlamı bir sınavı kazanmak, biriyle iyi geçinmek ya da istediğin bir şeyi elde etmekle eşleştirilmemeli, sınırlanmamalı.Başarı, Güven, Mutluluk, Sevgi, İlgi, Beraberlik, eğlence gibi sözcüklerin alanları dar olmamalı. Aile içi konuşmalarımızda, gece oturmalarımızda bu sözcüklere geniş alanlar yaratmalıyız.


Çocuğumuz başarısını yalnız sınava bağlamamalı. Sevgilimiz mutluluğu geniş bir sözcük olarak düşünebilmeli. Mutluluk; bazen sıcak bir çorba, bazen onun bize aldığı bir armağan, bazen bir gülüş, bazen sırtımıza konan eski bir şal olmalı… 


Kendinizin en iyi yapabildiği şeyi sevdiğiniz  başarı olarak söyleyebilmeli. Yüzlerce defa yaptığınız şeyle gururlanabilmelisiniz. Sevdiklerinizle  yapacağınız  içten gelen konuşmalar onun mutluluğunu sağlayacaktır.


Her şeyden zevk alan, başkalarına saygılı, sizi onurlandıran, en iyi olmamanıza rağmen rahatlıpını hissettiren, yıllardır sevmeye devam eden, kolay bunalıma girmeyen biriyle yaşamak istemez misiniz? 


İş size düşüyor, proje sizsiniz. İsterseniz; çizen de ortaya koyan da, sonucuyla övünen de  olabilirsiniz. 


Yükünüz çok ağır gibi görünse de, taşınacak yol kısa; dönüş yolu kazançlı ve keyifli, denemelisiniz.
   
  

692650cookie-checkMutluluk uygulaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.