‘Müzakereler içi boş anlaşmayla bitti’

Öymen, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, ülkenin en önemli sorununun terörle mücadele olduğunu, terörün kaynağının ise Irak’ın kuzeyi olduğunu bilmeyen kalmadığını vurguladı. Hükümetin bu konuda ciddi bir önlem alma niyetinde olup olmadığını başından beri araştırdıklarını söyleyen Öymen, ancak hükümetin, terörü durdurma konusunda ciddi bir hazırlığı ve kararlılığı olmadığını gördüklerini öne sürdü.


Öymen, şunları kaydetti:


”Irak İçişleri Bakanı ile yapılan müzakereler bizim gördüğümüz kadarıyla içi boş bir anlaşmayla sonuçlandırılmıştır. Çünkü bu anlaşmanın can alıcı unsuru, terörle mücadelede Türkiye’nin sıcak takip hakkına sahip olduğunun Irak tarafınca kabul edilmesiydi. Bu, zaten Irak tarafı kabul etmese de uluslararası hukuktan kaynaklanan bir hakkımızdır. Ayrıca, BM sözleşmesinin 51. maddesine göre Türkiye’ye yönelik saldırıları defetmeye hakkımız var. Fakat öyle anlaşılıyor ki Irak tarafı, bunu metne koymayı kabul etmemiştir. Sıcak takip hakkı metinde yer almamaktadır. Şimdi Türkiye ile Irak arasında terörle mücadele anlaşması, eğer sıcak takip hakkından yoksun olarak çıkmışsa, yayınlanmışsa, bileceksiniz ki bu yumurtasız omlete benzer. Nasıl yumurtasız omlet olmazsa, sıcak takip hakkı olmadan da terörle mücadele anlaşması olmaz.”


Öymen, Irak’ın PKK ile bugüne kadar hiç mücadele etmediğini, yapmaya da zaten gücü olmadığını; Irak hükümetinin kuzeyde askeri bulunmadığını söyledi.


Onur Öymen, Irak’ın bölgelere bölünmesinin düşünüldüğünü; bunun olması halinde bölgedeki siyasi coğrafyanın değişeceğini, bunun da Türkiye açısından son derece kaygı verici olduğunu belirtti.

1048700cookie-check‘Müzakereler içi boş anlaşmayla bitti’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.