Nafaka taslağı, bekar anneleri kızdırdı

Bakanlık tarafından oluşturulan komisyon yapılması gereken değişiklikler konusunda 30 maddelik bir öneriler taslağı hazırladı, taslak kamu oyuna açıklandı. Bekar anneler önerilerin babaların tarafını tuutuğu gerekçesiyle karşı çıktı.

Boşanmış babaları destekleyen gruplar ise “zafer” ilan etti. Aile İşleri Bakanlığı’nın oluşturduğu komisyon, çocuklarını yetiştiren annelere, babanın ödeyeceği “child support” olarak ödeyeceği nafakanın belirlenmesinde anne ve babanın her ikisinin gelir durumlarının göz önünde tutulmasını öneriyor. Öneriler arasında yaşı ilerleyen çocuğa babanın daha fazla ödenek vermesi de yer alıyor.

National Council of Single Mothers and Their Children’dan Elspeth McInnes, yeni sistemin annelere karşı babaları desteklediğini söyledi. McInnes, “Öneriler, babaların ödemelerinde büyük indirimler öngörüyor. Yeni önerilerle çocuklar babalarından bugün aldıklarından çok daha az destekle yetinmek zorunda kalacaklar” dedi. McInnes, değişikliklerin “single mother”lar arasında yoksulluğu artıracağını da öne sürdü.

Boşanmış babaları destekleyen kurumlar ise “child support” ödemelerinin anne ve babanın geliriyle orantılı bir biçimde tesbit edilmesi gerektiğini öne sürüyor. Lone Fathers Association’dan Barry Williams, önerilerin yasalaşmasıyla çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken babaların bu sorumluluklarını yerine getirebileceğini söyledi. Queensland’daki Men’s Rights Agency, benzer önerilerin geçmişte de yapıldığını, Federal Hükümet’in önerileri uygulamaya koyacağı konusunda şüpheleri bulunduğunu açıkladı.
Önerileri yapan komisyonun başkanı Profesör Patrick Parkinson, önerilerin yasalaşmasıyla hem çocukların, hem ebeveynlerin daha iyi koşullara kavuşacağını ileri sürdü.

Baba tarafından ödenecek nafakanın her iki ebeveynin gelirine göre ve çocukla harcadıkları zaman ve gösterdijkleriş ilgi göz önüne alınarak belirleneceğini kaydeden Parkinson, “bazı ödenekler düşecek, bazıları artacak” dedi. Parkinson’un tahminine göre “child support” parası ödeyen anne veya babaların %55-60’I bugün ödediklerinden daha az, gerisi daha fazla ödeyecek.

Bugünkü uygulamaya göre çocuğunu yetiştiren anneler, boşandıkları eski kocalarından aldıkları “child support” parası değişmeden yılda $40,000’a kadar gelir elde edebiliyor. Eğer anne, babadan fazla kazanıyorsa, çocuğun giderlerinin çoğunluğunu da anne karşlılayacak.
Komisyonun önerisi arasında, çocuğuyla haftanın bir gecesini geçiren ebeveyn’in bu durumunun, yapacağı çocuk yardımı miktarı belirlenirken göz önünde bulundurulması da yer alıyor. Prof. Parkinson bu durumu, “eğer çocuk yılın %14 ile 34 arası bölümünü ebeveynlerinden biriyle geçiriyorsa, çocuğu o dönemini kapsayan harcamaları, nafaka ödeneğinden indirilecek” şeklinde açıkladı. 

BÜYÜK ÇOCUKLAR

Komisyon, masrafları artacağı için yaşı ilerlemiş çocuklara babanın daha çok ödeme yapmasını da önerdi. Yapılan hesaplamalara göre 12 yaşından büyük çocuklar, bu yaştan küçüğk çocuklardan 3 kat daha fazla masraf gerektiriyor.

Prof. Parkinson, nafaka ödemekten kaçınan ebeveynlerin, üzerine gidilmesi gerektiğini de söyledi. Parkinson, “Nafaka ödeyen 750,000 kişinin %40’ının ‘child support’ parası olarak haftada $5 ya dad aha az ödemesi skandaldır. Minimum rakam çocuk başına haftalık $20 olmalıdır” dedi.

Federal Aile İşleri Bakanı Kay Patterson, hükümetin önümüzdeki birkaç ay içinde önerileri tartışarak bir karara varacağını söyledi. 

 

1109770cookie-checkNafaka taslağı, bekar anneleri kızdırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.