NASA, Atlantis’i uzaya fırlatıyor…

NASA yetkilisi Jeff Spaulding, düzenlediği basın toplantısında, “Yarınki fırlatma işlemi için hazırız” diyerek, bu aşamada hiçbir teknik sorun bulunmadığını söyledi.

Bir başka NASA yetkilisi Kathy Winters da, yarınki hava koşullarının uygun göründüğünü, fırlatmaya engel hava koşulu riskinin sadece yüzde 20 olduğunu belirtti.

Winters, hava koşullarının veya teknik bir sorununun fırlatmaya engel olması durumunda, işlemi perşembe veya cuma günü yeniden deneyeceklerini kaydetti.

Atlantis’in Florida eyaletinin güneydoğusundaki Cape Canaveral yakınlarındaki Kennedy uzay merkezinden TSİ 20.29’da fırlatılması öngörülüyor.   

NASA, ilk aşamada 27 ağustosta uzaya fırlatılması planlanan ve Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile kenetlenecek olan Atlantis’i Ernesto kasırgasından korumak için hangara çekmişti.

Biri kadın 6 astronottan oluşan Atlantis mürettebattı, 11 günlük görevleri sırasında UUİ’de Aralık 2002’den bu yana en önemli montajı yapacak.

İki ekip halinde 3 kez uzaya çıkması öngörülen mürettebat, sonraki görevlerde kullanılacak 17,5 ton ağırlığında Avrupa ve Japon laboratuvarlarını yerleştirecek. 

Atlantis ekibi ayrıca, bataryalarıyla ve elektronik teçhizatıyla birlikte ikinci bir dev güneş anteni takacak. Güneş panelleriyle birlikte toplam 73 metre uzunluğundaki sistem, UUİ’nin elektrik üretimini ikiye katlayacak.

Ekip, UUİ’nin montajının ardından bir kez daha uzaya çıkarak, Atlantis’in gövdesinde ve termal kalkanlarında kalkış sırasında herhangi bir hasar meydana gelip gelmediğini kontrol edecek.

UUİ’nin montajının tamamlanması için Atlantis’inkiyle birlikte toplam 16 uçuş planlayan Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), bundan sonra 13 aralıkta Discovery’yi göndermeyi tasarlıyor.

Son olarak 13 günlük görevin ardından 17 temmuzda Dünya’ya sağ salim inen Discovery’nin dönüşü büyük önem taşıyordu, çünkü 1 Şubat 2003’te uzay mekiği Columbia, Yer’e Florida Cape Canaveral’a dönüşte Teksas semalarında 63 kilometre irtifada parçalanarak yanmıştı.    

Kazanın nedeni, mekiğin Florida-Cape Canaveral’dan fırlatılışında dış yakıt tankı tecrit köpük maddesinden 756 gramlık parçanın kopmasıydı. Dünya’ya dönüşte bu parça kanat altı seramik karosunu deldi ve bu yara, atmosfere giriş sürtünmesinin 2 bin derecelik sıcaklığında mekiği yaktı ve parçaladı. Kazada 7 astronot ölmüştü.    

Discovery’nin Temmuz 2005’te Columbia faciasından sonra ilk mekik seferine çıkışında da, fırlatma rampasından yükselirken aynen Columbia’da olduğu gibi bu sefer 450 gram ağırlığında köpük tecrit maddesi kopmuş, ancak bu durum mekiğin dönüşünde sorun yaratmamıştı.    

Uzay istasyonunun 2006’da tamamlanması öngörüldü. Ancak 3,5 yıl önceki kaza bunu yavaşlattı. İstasyonun, mekiklerin temelli seferden kaldırılacağı 2010’a kadar yetiştirilmesi bekleniyor.    

Rusya da, Kazakistan’da kurulu tarihi Baykonur Uzay Üssü ile bu boşluğu önemli ölçüde giderdi.    

ABD, Rusya, Avrupa Uzay Kurumu, Brezilya ve Japonya’nın katıldığı, tahminen 135 milyar dolara mal olacak istasyon, bittiğinde, gece gökte çıplak gözle görülebilecek Ay’dan sonra en parlak nesne olacak. İstasyonun 2016’ya kadar hizmet vermesi planlanmıştı.

1135940cookie-checkNASA, Atlantis’i uzaya fırlatıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.