NASA’nın bittiği an

Artık NASA bir şey söylemeden uzayla ilgili bilgilere inanmaz olduk. Marsta ya da evrende neler olduğunu merak ediyorsak ilk önce google’dan NASA’yı arıyoruz.

Uzun yıllardır tüm bilim adamlarının dikkatini çeken cüce yıldız CERES için de NASA 7 yıl önce bir uzay araştırma uydusu gönderdi. Yaklaşık yarım milyon Dolara mal olan bu donanımlı uydu bizim ak-sarayımızın maliyetinin dört de birine kotarılmıştı. Aylık 1 milyon liralık elektrik masrafına da yol açmıyordu.

CERES bildiğiniz gibi HUBBLE teleskobuyla daha önce eşine rastlanmamış görüntüler vermişti bize. Mavi renkte ve üzerinde ışıkların yansıdığı bu gezegen kendi güneş sistemimizde sıvı halde suyun ve hatta gollerin bulunabileceği dünyadan başka tek olasılık olarak gözüküyordu. Ya da o ihtimal küçük de olsa vardı.

NASA’inin uydusu DAWN, CERES’e yaklaştıkça gezegenin atmosferinin sanıldığından çok daha ince olduğu ve yüzeyin kraterlerden oluştuğunu fark etmeye başladılar. Ancak Işık yansımaları hala devam ediyordu ve NASA gezegene hala uzak olduğundan DAWN’dan yeterince net fotoğraflar alamıyordu.

Sonunda gezegene yaklaşıldıkça likit su ihtimali neredeyse sıfıra inerken parlayan ışıklar şiddetini arttırdı. Herkes doğal olarak şu soruyu sormaya başladı. Bu ışıklar ne, ya neyin yansıması?

NASA kısa zamanda net fotoğraflar elde edildikten sonra açıklama yapılacağını duyurdu ve sonun da 2 Mart sabahı NASA’nın komuta merkezi JPL ilk kez CERES’in net fotoğraflarını yayınladı. Diğer örnekleriyle hemen hemen aynı özelliklere sahip buzla kaplı bir gezegen.

Ancak o parlayan ışık noktaları iyice belirginleşmiş be pas parlak hale bürünmüştü. Daha önce buz volkanları ve donmuş su örnekleriyle karşılaşan NASA bu parlamalarla ilk kez karşılaşıyordu. Tüm gökbilimcilerin ve uzay meraklılarının merakla beklediği toplantıda NASA bilim adamları tek bir açıklama yapabildiler “Hiç ama hiç bir fikrimiz yok”

Mart ayının 6’sında yörüngeye oturacak DAWN uydusundan gelecek verileri beklemek zorunda olduğunu belirten yetkililer, bu ışıkların şu ana kadar hiç karşılaşmadıkları bir durum olduğundan bir tahmin dahi yapamayacaklarını belirttiler. Güneş’in arkasında kaldığı açılarda dahi parlaklığı koruyan ışıkların da bir yansıma olmadığı belirtilen açıklamada CERES’in çok fazla sürprizlerle dolu bir bulmacaya döndüğünü söylediler.

Dile kolay 7 yıldır bu ani bekleyen uzay bilimciler ve uzay meraklıları Mart’ın 6’sina kadar sabretmek zorunda kalacaklar.

1570770cookie-checkNASA’nın bittiği an

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.