NATO’dan ABD politikasına tam destek

NATO liderlerinin Irak’ta eğitime katkı sağlama taahhüdünün sembolik olarak nitelendirildiği yolundaki yorumlar üzerine Bush, her katkının çok önemli olduğunu belirtti.

Almanya’nın, Atlantik ötesi ilişkilerde NATO dışında yeni bir platform oluşturulması görüşünü reddeden Bush, NATO’nun siyasi boyutuna işaret ederek, her konunun ittifak içinde tartışılabildiğini söyledi. Avrupa Birliği’nin Çin’e silah ambargosunu kaldırma isteğine de değinen Bush, bu konuda ciddi endişeleri bulunduğunu kaydetti. Bush, endişelerinin Çin ile Tayvan arasındaki dengenin bozulma ihtimalinden ve silah satışı yoluyla Çin’e teknoloji transferinden kaynaklandığını belirtti.
 
ORTAK BİLDİRİ 
NATO olağanüstü zirvesi sonunda ortak bildiri yayınlayan devlet ve hükümet başkanları, ”Müttefikler arasında siyasi ve stratejik danışma ve koordinasyon forumu olarak NATO’nun rolüne güç kazandırılacağını” açıkladılar.

Transatlantik bağların sürekliliğinin ve ortak savunmaya bağlılığın teyit edildiği bildiride, ”26 müttefik ülkenin, günümüzün güvenlik sorunları karşısında, ortak savunmaya ilişkin yükümlülükleri ile özgürlük, insan hakları, hukuk devleti, demokrasi gibi ortak değerler konusunda birlik içinde kaldıkları” ifade edildi.

Bildiride, ”Avrupa-Atlantik alanında ve daha ötesinde, terörizme karşı mücadelede kararlıyız” denilerek, ”Müttefikler arasında siyasi ve stratejik danışma ve koordinasyon forumu olarak NATO’nun rolüne güç kazandırılacağı” belirtildi.
 
ABD-AB ZİRVESİNDEN UZLAŞMA HAVASI
ABD Başkanı George Bush ile AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını biraraya getiren zirve sonunda düzenlenen basın toplantısında, karşılıklı uzlaşma havası yansıtıldı.

Başkan Bush, basın toplantısında yaptığı konuşmada, ABD’nin, Avrupa projesine büyük önem ve destek verdiğini tekrarladıktan ve bu projenin başarılı olmasını istediklerini söyledikten sonra fikir ayrılıklarının makul bir şekilde çözümlenmesinin önemine değindi.
Savunulan ortak değerleri yaymak için birlik gerektiğini söyleyen Bush, Brüksel temasları sırasında, Irak ve Afganistan gibi konularda kendisine söylenenlerden ve müttefikler tarafından yapılanlardan memnun olduğunu anlattı.

Bush, bir soru üzerine, ”Bazıları bizim İran’a saldıracağımızı düşünüyor. Bu komik bir düşünce ancak tüm seçenekler açıktır” diye konuştu.

AB Dönem Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker ise aynı değer ve hedefleri savunan ABD ve AB’nin güç birliği yapmalarının ”fark atmalarını” sağlayacağını söyledi.


 
CHİRAC YİNE KARA KOYUN

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer da, ittifakın kapılarının, Ukrayna’ya da açık olduğunu duyurdu.

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Avrupa ve ABD arasındaki diyaloğun artırılması çağrısında bulunarak, Washington’ın tek yanlı politikalarından rahatsızlık duyduğunu ima etti.

TÜRKİYE’NİN İŞGÜZARLIĞI 
Başbakan Erdoğan, Irak’ta güvenlik birimlerinin eğitimi konusunda, NATO Emanet Fonu’na 100 bin Euro taahhüt edildiğini belirterek, ”Eğitim için tesislerimizi açmaya hazır olduğumuzu da bildirdik” dedi.

NATO zirvesinde Türkiye’yi temsil etmek üzere Brüksel’de bulunan Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında, zirvede üzerinde durulan konuların ağırlıklı olarak ”NATO-AB ilişkileri”, ”Afganistan”, ”Irak”, ”Ortadoğu’daki gelişmeler”, ”Akdeniz Diyalogu” ve ”İstanbul İnisiyatifi” gibi dosyalardan oluştuğunu belirtti.

Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkileri hakkında bir soruyu, ”Bir ülke dünya genelinde verdiği kararlarıyla sempati veya antipati toplayabilir. Buna yönelik değişik ülkelerden değişik sesler çıkabilir. Fakat bu, özellikle Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ortaklığımızı etkilemez. Hükümetler olarak aramız, münasebetlerimiz gayet iyidir” diye cevapladı.

1099710cookie-checkNATO’dan ABD politikasına tam destek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.