NATO’nun İstanbul anlaşması

NATO Savunma Bakanları Gayrıresmi Toplantıları, İstanbul Kongre Merkezinde başladı.NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in başkanlığında ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün ev sahipliğinde düzenlenen toplantı kapsamında ilk olarak ”Kuzey Atlantik Konseyi” oturumu düzenleniyor.

Oturumunun açılışında konuşan Rasmussen, bugün insanların NATO’yu düşündüğünde akıllarına ilk olarak muhasebecilerin değil, askerler ve denizcilerin geldiğini belirtti.

Rasmussen, “Ancak bugün savunma bütçelerinin tüm ülkelerde çok sıkıştığı bir dönemde NATO’nun askeri operasyonları, özellikle de İSAF (Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü) her zamankinden daha büyük bir maliyet yaratmaktadır” diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, “dün akşamki çalışma yemeğinde savunma bakanlarının, NATO askerlerinin faaliyet gösterdikleri alanlarda ihtiyaç duydukları desteği almalarını sağlayacak bir önlem paketi üzerinde anlaşıldığını” belirterek, ihtiyaç duydukları diğer stratejik yatırımları yapabilecek olmalarından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
Toplantıda, Kosova konusunu ele alacaklarını belirten Rasmussen, bu konuda son 12 ayda ciddi ilerleme kaydedildiğini kaydetti.

Rasmussen, “KFOR (Kosova Barış Gücü), hali hazırda 10 bin askere düştü ve daha esnek bir yapıya kavuştu. KFOR’un, Kuzey Atlantik Konseyinin siyasi yönlendirmesi altında aşama aşama caydırıcı bir konuma geçmesine ilişkin bir sonraki adımları tartışacağız. KFOR, şüphe yok ki güvenli bir ortam yaratma konusunda üzerine düşeni yapabilecek yetenektedir” dedi.

GÖNÜL: HİÇBİR ULUS TEHDİTLERE TEK BAŞINA BAŞ EDEMEZ

Toplantının açılışında konuşan Milli Savunma Bakanı Gönül, etkinliğin, kültürlerin, dinlerin uyumunun ve hoşgörünün başkenti olan İstanbul’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Dünya hızla değişirken tehditlerin de aynı şekilde değiştiğine dikkati çeken Gönül, şöyle konuştu:

”Bu yüzden bugün güvenliğimize ve istikrarımıza yönelik çok sayıda yeni tehditle karşı karşıya kalıyoruz. Hiçbir ulus bu tehditlere karşı bağışıklığa sahip değil ve hiçbir ulus bunlarla tek başına baş edecek kapasite ve güce sahip değil. Bunların çok uluslu ve işbirliği içeren bir yöntemle ele alınması gerekiyor.”

Gönül, bu yeni risk ve tehditlerin NATO içerisinde yeni stratejik konseptin geliştirilmesini etkileyecek öncelikli unsurlar olacağını kaydetti.

Toplantıya Rasmussen ve Gönül’ün yanı sıra ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Venizelos, Fransa Savunma Bakanı Herve Morin’in de aralarında bulunduğu 28 ittifak ülkesinden temsilciler katılıyor.

1233130cookie-checkNATO’nun İstanbul anlaşması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.