'NATO'ya güvenerek hesap hatası yaptı'

"Gürcistan bilinen naif gerekçelerle NATO'ya katılmak istiyor. Birçok Gürcü, NATO üyesi olsalar özgürlüklerini Rusya-Gürcistan sınırında onlarla omuz omuza koruyacağımıza inanıyorlar. Bu saçmalık" diyen yazarın yorumu şöyle:.

"Ancak tüm bu NATO muhabbeti Gürcü maceracılığını cesaretlendirdi. Devlet Başkanı Saakaşvili'yi, NATO'nun kurucu üyelerinden biri gibi hareket edebileceğine inandırdı. O da buradan, herhangi bir zarar görmeden Rusya'yı kışkırtabileceği sonucu çıkardı.

Rusya'nın çıkardığı sonuç ise, Saakaşvili'ye dersini vermenin zamanının geldiğiydi. Bunun böyle olması gerekmezdi. Rusya'nın Gürcülerin içine ölüm korkusunu yerleştirmesini beklemek yerine, Gürcülere hayatın gerçeklerini Batı öğretebilirdi. Onlara tehlikeli bir bölgede yaşadıklarını hatırlatmalıydık."

YANLIŞ MESAJLAR

The Times gazetesinin dış politika editörü Bronwen Maddox da NATO'yu uyararak ittifakın son olaylar neticesinde, Gürcistan'a üyelik perspektifinden vazgeçmemesi gerektiğini savundu.

"Gürcistan ile Rusya arasındaki çatışma, NATO muhtemelen bu yıl sonundaki zirvesinde Gürcistan'a üyelik yolunda bir kapı aralasa da bir şekilde patlak verecekti. Olayın Cuma günü patlak vermiş olması, NATO'yu bu adımı yakında atmaktan caydırmamalı" diyen yazarın değerlendirmesi şöyle:

"Tabii ki şimdi birçok NATO üyesi, Gürcistan NATO üyesi olsaydı, onu nasıl savunmak durumunda olacaklarını düşünecektir. En büyük desteği de, Almanya'nın Nisan ayındaki NATO zirvesine damgasını vuran tavrı bulacaktır. Almanya o zirvede, Rusya'yı kışkırtma korkusuyla ve komşularıyla sınır anlaşmazlıkları devam ederken, Gürcistan'a üyelik perspektifi sunmanın yanlış olacağını savunmuştu.

Avrupa'nın sınırlarındaki bu savaşa yakın durum, birçok hükümeti kolaylıkla daha temkinli olmaya itecektir. Ancak bu yanlış olur. Rusya'ya, kimin NATO'ya katılabileceği konusunda fiili bir vetoya sahip olduğu mesajı verilmiş olur.

Gürcistan'ın ABD ve Avrupa yanlısı Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin cesareti kırılmış olur. Hatta ABD ve Avrupa'nın, Gürcistan'a ilgisiz olduğu mesajı verilerek, Güney Osetya'ya uluslararası barış gücü askerleri göndermek bile güçleşebilir."

1176220cookie-check'NATO'ya güvenerek hesap hatası yaptı'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.