Ne olacak bu, kıdem tazminatı?

İşin ilginç yönü, konuyu gündeme getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olmadı. Bu konu da, Bakan daha ağzını açıp bir tek kelime söylemeden, Başbakan Yardımcısı konuyu gündeme getirdi. Tarih de verdi. Şubat ayı sonun da bu yasa, yani kıdem tazminatı ile ilgili düzenleme çıkacak dedi.

Ne çıkacak?

Gerçekten soruyoruz. Ne çıkacak?

14 yıla ulaşan, AK Parti’nin tek başına hükümet olduğu bu süreç te, Başbakanlar, başbakan yardımcıları, başka bakanlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ise arada bir, kıdem tazminatına ilişkin fon yasasının çıkarılcağını belirtti. Bu konu, toplanan Çalışma Meclisi’n de de gündeme getirildi.

Ama tüm bu süreç boyunca, yani yıllardır, ortada yazılmış, sosyal taraflara görüşleri için gönderilmiş ya da basına dağıtılarak kamu oyu bilgilendirilmiş, yahut Hükümet yetkililerince açıklanmış, genel gerekçesi yazılmış, maddeleri ve madde gerekçeleri belirtilmiş, yasa tasarısı taslağına ilişkin, bu gün de, ortada bir METİN YOK.

Peki ne çıkacak? Bilen var mı?

Yıl 1975. 1927 sayılı Yasa ile 1475 sayılı Yasa’da ki kıdem tazmınatına ilişkin düzenleme, yeniden yapılıyor. 15 gün olan kıdem tazminatı tutarı, yıllık onbeş günden bir aya çıkarılıyor. Ve bir de FON YASASI çıkarılması öngörülüyor.

1975 den 2016’ya. Tam 41 yıl geçmiş. Ne hükümetler, ne başbakanlar, ne bakanlar gelmiş geçmiş, 41 yıldır FON’a ilişkin düzenleme yapılacağı söylenmiş, ama sonuç yok.

41 yıldır aynı söylem. Ne denir. Maşallah.

41 yıl da köprülerin altından çok sular aktı. Kıdem tazminatı konusunda hep bazı kısıtlamalar getirildi. Bazen, fazla ödenen kıdem tazminatının Devlete aktarılacağından tutun da, hapis cezası verileceğine ilişkin düzenlemeler bile yapıldı. Ama 41 yıldır Fon Yayası çıkmadı. çıkamadı.

Şimdi gelinen nokta. Fon konusunda, konuşulan ancak yüksek sesle dile getirilemiyen konu. GÜVEN konusu.

İşçiler de, sendikalar da, işverenler de, fon kurulursa ne olacağından endişeli.

Sosyal Sigortalar fonları, amaçları dışında kullanıldı ve 80 li yıllardan sonra hep, SSK bu gidiş ile zor durumde kalacak dendi.

İşsizlik Sigortası Fon’u kurulurken, bu gelişmeler dikkate alınarak, fonun kaynaklarının amacı dışında kullanılmasının önlenmesine çalışıldı. Ama olmadı. Yasa değiştirildi. GAP’a bile, İsşizlik Sigortası Fon’undan para aktarıldı. Gizli saklı değil. Herkesin gözü önünde, yasa ile yapıldı. İşsizlik Sigortası ile GAP arasında bir ilişki var mı? Bu sadece bir örnek.

Kıdem Tazminatı Fonu’nun da, bu olacağı endişesi, güvensizliği oluşturuyor ve de arttırıyor.

Tabii en başta kazanılmış haklardan geriye gidilmesine de karşı çıkılıyor.

İşveren kesimi, 1927 sayılı Yasa ile değişiklik yapılırken, işsizlik sigortası ve iş güvencesi yoktu. Şimdi var, o zaman yine 15 güne insin dediklerinde de, işçi sendikaları hemen karşı çıkıyor. İşçiler de endişeli.

Kıdem tazminatı fonunun nasıl kurulacağından, hakkın, nasıl, ne zaman, ne oranda işçiye kazandırılacağı konusunda, söylenti çok. Ama ortada bir metin bile yok.

Hükümet yetkilileri, yasanın şubat ayında çıkacağını belirtmeden önce, nasıl bir yasa, tasarı değil, taslak olarak bile ortaya bir metin çıkarmıyorlar.

O zaman neyi tartışıyoruz?

Gerçekten, ne olur, hiç değilse, ortaya taslak bir metin çıkarılsa ve de bunu çıkartmak istiyoruz deseler de, sosyal taraflar, kamu oyu bunu bilse iyi olmaz mı?

Tartışma hiç değilse bu metin üzerinden yapılır.

Ama yok. 14 yıldır aynı senaryo. Boşlukta tartışma.

Biraz endişe de yok değil. Hükümet bu kez çıkaracak galiba bu yasayı diye. Ama neyi çıkaracak. Bilen var mı?

Şubat ayına 11 gün kaldı. Şubat sonuna ulaşmağa ise 40 gün kaldı. 41 yıldır çıkmayan bu fon yasası, bu süreç te nasıl çıkacak? Çıkabilecek mi? Ne getirecek veya götürecek? Bilemiyoruz.

Herkes bir sınav da. İşçiler de, sendikalar da, işverenler de, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı da, 64.Hükümet te.

Yineliyelim, hala tartışılacak bir tasarı taslağı metni dahi ortada yok.

Peki ne çıkacak?

70’li yıllardan kalma bir film adı vardı. Hoşgörünüze sığınarak, metnin ne oldoğunu bilemediğimizden, o filmin adını buraya yazıyorsak peşinen özür dileyerek belirtmek istiyorum.

Civ civ mi çıkacak, yoksa kuş mu çıkacak?

Ankara. 19 Ocak 2016. Ankara. [email protected]

1579390cookie-checkNe olacak bu, kıdem tazminatı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.