İngiliz basını da Türkiye’nin yanında

Independent on Sunday gazetesi, başyazısında, Türkiye’nin üyeliğinin Batı’nın İslam dünyasıyla ilişkilerini korumak için gerekli olduğunu savunanların hata ettikleri görüşünü savundu ve “Türkiye’nin üyeliğinin neden desteklenmesi gerektiği sorusunun gerçek yanıtı, bunun, Avrupa için, Türkiye için ve bütün dünyada insan haklarının gelişmesi için doğru olmasıdır” ifadelerine yer verdi. 
 
Avusturya’nın Türkiye’ye ilişkin tutumunu yabancı düşmanlığının da ötesine geçtiğini kaydeden yazar, “bunun altında tarihte Türklerin Viyana kapısına dayanmış olmasının verdiği rahatsızlığın bulunduğundan emin olduğunu” belirtti. Başyazar, “Ancak bir de Türklerin yüzyıllarca bütün medeniyetlere ev sahipliği
yaptığına işaret eden alternatif tarih var” diye yazdı.


Türkiye’nin ırk ve din gibi sebeplerle reddedilmemesinin istendiği başyazıda, ilke olarak Türkiye’nin birliğe üye olmasının önünde hiçbir engel bulunmadığı, Avusturya’nın itirazlarının mutlaka etkisizleştirilmesi gerektiği kaydedildi.


‘TÜRKLER AB’YE MASUMCA İNANDI’


The Daily Telegraph gazetesi de, Avrupa Parlamentosu’nun Muhafazakar Grup üyelerinden Daniel Hannan tarafından kaleme alınmış bir makaleye yer verdi. Hannan, Avrupalı politikacıların Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili olumlu pek çok nutuk attığını, ancak bunlara kendilerinin de inanmadığını belirtti. 


Türklerin geçen Aralık’ta kendilerine verilen “kriterleri gerçekleştirdikleri an birliğe kabul edileceklerine” dair sözlere masumca inandıklarını ifade eden Hannan, “Türkleri bugün reddetmek tabii ki önemli bir şey. Ama bundan daha da önemlisi, onları 10 yıl boyunca küçültücü fedakarlıklarda bulunmaya zorladıktan, yüzlerce
binlerce AB yasasını sindirmelerini sağladıktan sonra reddetmektir. Bu tam bir felaket olacaktır” ifadelerini kullandı.


Hannan, Türkiye’nin önüne konulan Kıbrıs’ı tanımak, sözde Ermeni soykırımını kabul etmek gibi şartları da eleştirirken, AB’nin diğer hiçbir aday ülkeye böyle şartlar koşmadığına işaret etti.


‘TÜRKİYE’YE İHTİYACIMIZ VAR’


The Observer gazetesi, başyazısında, “Türkiye’ye ihtiyacımız var, ortak gelecek bizi bekliyor” başlığını kullandı. Kamuoylarındaki itirazların Türkiye’nin başvurusunu engellemek için yeterli bir neden oluşturmadığını, Türkiye ile müzakerelere başlamak için güçlü nedenler bulunduğunu vurgulayan Observer başyazarı, daha sonra şu ifadelere yer verdi:


“Avrupa Türkiye’ye bölgesindeki demokrasi ve refahın koruyucusu olarak ve çevre ülkeleri için iyi bir örnek oluşturduğu için ihtiyaç duyuyor. Türkiye ayrıca Orta Asya’nın petrol ve gaz kaynaklarının dünyaya dağılmasının garantisidir. Türkiye’nin iş gücü Avrupa için önemli olduğu gibi, Türkiye’ye halen Avrupa’da yaşayan 12 milyon Müslümana verilecek olumlu bir mesaj için de ihtiyacımız var.”


İMAJ: İmajlarımızı kullananlardan yalnızca Açık Gazete imzasını silmemelerini rica ediyoruz.

1025070cookie-checkİngiliz basını da Türkiye’nin yanında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.