İngiliz BM elçisini veto mu etti?

Bu karara Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin itirazının yol açtığı, bunun altında da Karzai’nin uluslararası toplumun eski Bosna yüksek temsilcisi olan Ashdown’u kendi otoritesini baltalayacak kadar güçlü bir isim olarak görmesinin yattığı yorumları yapılıyor. İngiltere ulusal basını Karzai’nin bu tavrını eleştirdi…


The Independent “Karzai Ashdown konusunda fikir değiştirirken sadece ülkesinin hala uçurumun kenarından kurtarılabileceğini düşünen az sayıda kişiden birini geri çevirmekle kalmadı; aynı zamanda bunu hakikaten başarma şansı olan belki de tek kişiyi reddetmiş oldu” yorumunu yaptı.


The Times da benzer görüşte; gelişmeleri bir ‘açmaz’ olarak niteledi. Gazetenin yorumu şöyle:


“Hindu Kuş dağlarında yılın bu zamanı soğuk olabilir. Ama Taleban komutanlarını sevindirecek nedenler var. Musa Kale’yi kaybetmiş olabilirler, Ama Hamid Karzai burayı geri alan; İngiliz kuvvetlerini eleştiriyor. Karzai’yi destekleyen koalisyonun diğer pek çok üyesi, net şekilde belirlenmemiş bir hedef doğrultusunda kendi kurallarınca hareket ediyor. En büyükleri Amerika, ortaklarının isyanla mücadele beceri ve kararlılığını sorguluyor. Koalisyon arasında eşgüdüm ihtiyacı hayati noktaya gelmişken Birleşmiş Milletler’in bunun için güvendiği kişi görevi reddediyor. Bu arada afyon üretimi ise rekor düzeyde. İçeride aşiret ve çete liderleri ile ittifaka yönelen Hamid Karzai’nin yabancı ortaklarıyla ilişkilerini iyice gözden geçirmesi gerek. Çünkü ortaklarının ona ihtiyaç duyduğu kadar kendisinin de ortaklarına ihtiyacı var.”


Gazete Afgan hükümetinin Ashdown’a alternatif olarak eski ISAF komutanı İngiliz General John McColl’un yanı sıra, NATO’nun eski sivil temsilcisi Hikmet Çetin ve Norveçli diplomat Kai Eide’yi önerdiğini yazdı.


FOTOĞRAF: Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai

809220cookie-checkİngiliz BM elçisini veto mu etti?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.