İngiliz üslerinde Kıbrıslı Türk işçi de grevde

TAK’ın aktardığına göre; Güney’deki ulusal gazete Politis, “Üslerde Grev- Grevciler Kararlı, İngilizler İnatçı” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, İngiliz Üslerindeki Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk çalışanların, hali hazırda 40 yıldır geçerli olan müktesep haklarının -özellikle toplu sözleşmeleriyle ilgili anlaşmaların- çiğnenmesini protesto etmek amacıyla dün greve çıktıklarını ve bütün gün İngiliz Üsleri girişlerinde protesto amacıyla beklediklerini yazdı.


Gazete, İngiliz Üslerinde çalışan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların dün İngiliz Üsleri girişlerinde gerçekleştirdikleri 24 saatlik grevin “barışçı” bir nitelikte olmasına rağmen Episkopi (Yalova) İngiliz Üssü’nde dün bir olay yaşandığını belirterek, Lambros Yanku isimli grevcinin, girişin grevciler tarafından engellenmesine rağmen üs giriş kapısından içeriye girmeye çalışan İngiliz bir bayanın arabası tarafından sürüklenerek hafifçe yaralandığını ve Limasol Hastanesine kaldırıldığını aktardı.


Habere göre grevciler, okullarına öğrenci taşıyan araçlar dışında İngiliz Üslerine yönelik tüm girişleri engellediler.


Öte yandan İngiliz Üsleri Çalışanları Koordinasyon Komitesi Başkanı Hristos Çiapuras ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 1400 çalışanın talepleriyle ilgili olarak tatmin olmamaları halinde, önümüzdeki günlerde daha ileriye gitmeye hazır olduklarını ifade etti.


Gazeteye göre Yalova İngiliz Üssü’ndeki dünkü grevde, grevcilerin yanında olan DİKO Milletvekili Angelos Votsis, İngilizlerin Avrupa Birliği içerisinde her ne kadar da Güney Kıbrıs’la beraber olmalarına rağmen “Krallıklarını” muhafaza etmeye devam ettiklerini, çalışanlarla yapılan anlaşmaları çiğneyerek kabul edilemez bir şekilde davrandıklarını kaydetti.


İngiliz Üsleri Basın Sözcüsü Denis Berns ise yaptığı açıklamada, çalışanların sendikalarını müzakere masasına dönmeye davet ederek, grev yapmakla bir şey başarılmasının söz konusu olmadığını ifade etti.


Gazete “Dikelya ve Ay. Nikola Felç Oldu -Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler Dikelya’daki Grev’de” alt başlığında da, Dikelya İngiliz Üssü’nde çalışan 300 Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum işçinin toplu sözleşmeleriyle ilgili haklarının çiğnenmesi dolayısıyla 24 saatlik greve gitmesi yüzünden Dikelya İngiliz Üslerinin tüm hizmetlerinin dün felç olduğunu kaydetti.



Gazete, grevcilerin sabah 05:00’ten itibaren Dikelya İngiliz Üslerinin iki ana girişinde toplandıklarını, Larnaka milletvekillerinin ve işçi sendikalarının grevcileri yalnız bırakmadıklarını belirtti.

802960cookie-checkİngiliz üslerinde Kıbrıslı Türk işçi de grevde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.