İngilizlerin rakiplerini destekliyorlar…

Geçmişte İngiltere’nin sömürgesi olan İskoçya’nın İngiltere’ye karşı mücadelesi Cesur Yürek filminde anlatılmıştı. Günümüzde de İskoçya-İngiltere mücadelesi ulusal maçlara taşındı…



Britanya adası dört ülke ve dört bayrağa anayurtluk ediyor. İngiltere, Galler Ülkesi, İskoçya ve Kuzey İrlanda… Ulusal bayrağın üstüste konulmasıyla da “British” bayrağı ortaya çıkıyor. Kendi ulusal parlementoları da ülkeleri dışişlerinde Birleşik Krallık çatısında Kraliçe II’nci Elizabeth temsil ediyor. İngiltere’, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda, dünya kupası maçlarına kendi ulusal takımlarıyla katılıyor…


İngiltere milli takımının Trinidad ve Tobago ile yapacağı maç için İngiltere’de nefesler tutulmuş, heyecanla beklenilmişti. Keza İskoçya’da da… Ülkenin ciddi ulusal gazetelerinden The Independent, “Ama İskoçlar kalipso dansı için hazırlanıyor. Yani Trinidad ve Tobago’nun kazanması için duacılar…” yorumunu yapmıştı.


The Independent, İngiltere’ye karşı milliyetçi duyguların iyice kabardığı İskoçya’da, bu maç öncesinde Trinidad ve Tobago bayraklarının yok sattığını; İngiltere kaybederse İskoç sokaklarındaki coşkulu kutlamalara şişe şişe satın alınan romun eşlik edeceğini yazdı.


Bir başka ciddi ulusal gazete The Times da  İskoçya’nın spor dükkânlarında Trinidad ve Tobago flamalarının kapış kapış satıldığını aktardı. İskoçya’daki yerel hükümetin başbakanı Jack McConnell de basına açıkca, Dünya Kupası’nda İngiltere’yi değil rakiplerini tuttuğunu üstelik gönlünden geçenin Trinidad ve Tobago’nun kazanması olduğunu söyledi.


The Times’a konuşan, İskoçya’da yaşayan ve adı belirtilmeyen bir İngiliz, McConnell’ı ayrımcılığı ve ırkçı saldırıları teşvik etmekle suçladı. Söz konusu İngiliz pençeresine astığı İngiliz takımını destekleyen bayraklardan dolayı İskoç milliyetçilerinin saldırısına uğradığı camların tuzla buz edildiğini de sözlerine ekledi.


Allan Robinson adlı bir başka İngiliz de, İskoç hükümetinin liderini Dünya Kupası’nı bahane ederek İngiliz düşmanlığını körüklemekle itham ederek uğradığı saldırıdan sorumlu tuttu.


DOZU KAÇIRANLAR


Milli takımın milli duygular ortak paydasında toplumu kaynaştırdığı bir gerçek olsa da ırkçı British National Party (BNP) taraftarları fırsatı dağerlendirerek milliyetçiliği körükleyenler arasında… Geçen Dünya Kupası’nda olduğu gibi azınlık toplumunun İngiliz Milli Takımı desteklemediği gündeme gelmese de maç sonrası tezahüratlarda dozajı kaçırıp etnik toplum üyelerini taciz edenler de yok değil…


Maçları publarda izleyerek topku çoşkunun parçası olan ve sonrasında da serbest adım yürürken marşlar söyleyen taraftarlara her sokakta rastlamak mümkün…


Kıbrıslı Türk Mehmet Mida,”holigan” kelimesini futbola İngilizlerin katttığını hatırlatarak, “Almanya , bütün sabıkalı holiganlara kapısını kapattı. Şimdi onlar ülke içinde çatacak yer arıyorlar… Her ne kadar polis önlem alsa da olay dediğin bir kaç saniye sürüyor. Maç sonrasında hem trafik hem olay açısından sokağa çıkmamayı tercih ediyorum” diyor.


Pub’ların dolup taşması sayıları McDonalds şubelerini geçtiği sanılan Türk dönercilerin de işine yaradı… Merkez Londra’da dönercilik yapan Gazi Polat pub sonrası yiyeceği olarak da ünlenen döner satışlarının yaz dönemi nedeniyle düşmesine karşın publara maç heyecanı gelmesiyle gece satışlarında artış olduğunu söyledi.



İNGİLİZLERİN KUPA HEYECANI


Milli Takım kaptanı David Beckham, maçtan sonra verdiği ilk demecinde takım arkadaşlarını arkasında hissettiğini ve hiç bir zaman pes etmediklerini söyledi… İngiltere’nin Dünya Kupası’na şanslı başlangıcını sürdürmesi ülkede sevinç yarattı…


İngiltere Almanya’daki 18’nci dünya kupasına çok önceden hazırlanmaya başlamıştı. Süpermarketler haftalar öncesinden özel Dünya Kupası reyonları hazırlayarak bayraktan formaya pek çok ulusal simgeleri satmaya başladı. Dünya Kupası hediyeliklerinde en ilginç olanı ise beyaz zemin üzerine kırmızı artı işaretli İngiliz bayraklı paspas…


Dünya Kupası nedeniyle televizyon üreticileri büyük indirimler sunarken, bira şirketleri de ciddi promosyonlar uyguluyor. Çokuluslu şirket Coca Cola ise verdiği dev duvar ilanlarında ulusal renk kırmızı beyaz “Love” yazısıyla milli takıma sevgilerini göndererek fırsatı değerlendiriyor. .


Dünya Kupası heyecanını sokaklarda çıplak gözle görmek mümkün…  Otomobillerde ve bazı evlerde İngiliz bayrakları dalgalanıyor. Sokakta yüzlerini boyayan çocuklar ve bayrak taç takan satış elemanlarına rastlayabilirsiniz…


Kuzey Londra Finsbury Park postanesinde çalışanları da Dünya Kupası heyecanına katılanlardan. Gişe memuru Lisa Bond ve siyahi göçmen Margaret Ifield, Akşam’a İngiliz bayraraklı taçlarıyla poz verirken, sesli fotoğraf henüz bulunmamasına karşın “Haydi İngiltere” diye de bağırıyorlar…


Türklerin yoğun olarak yaşadığı Hackney’de bir bir mahalle sakini evinin bahçesini milli takıma destek dekoruyla süslemiş. Bahçede yer alan “Haydi İngiltere” yazısının yanısıra “Bu ev sürekli kapalı devre televizyon CCTV ile izleniyor” minik tabelasıyla da ırkçılara “Saldırırsanız polisin haberi olur haaa!” mesajı veriliyor.



Taksi şöförü John Lambourne Akşam’a poz verirken taksideki bayrağı düzeltiyor… Lambourne, İngiltere’nin mutlaka şampiyon olacağını, bunu hissettiğini söylüyor. “Gönlünde yatan ikinci olasılık” sorumuzu da yerine Ukrayna… Geçen yıl Ukrayna’ya gitmiştim. Çok iyi insanlar…” diyor.


YEDİ OYUNCUDAN BİRİSİ İNGİLİZ TAKIMLARINDA


İngilizler yalnız kendi milli takımlarını değil, diğen milli takımlarda top koşturan ve İngiltere’deki kulüplerde oynayan yıldız oyuncuları da izliyor… Dünya Kupası’na katılacak takımları inceleyen Deloitte uzmanları, turnuvada mücadele verecek 100’den fazla oyuncunun İngiliz kulüplerinde top koşturduğunu tespit etti. Bu, her yedi oyuncudan birinin İngiliz liglerinde mücadele ettiği anlamına geliyor.


Dünya Kupası’na en çok oyuncu gönderen kulüp ise, 16 futbolcu ile Chelsea. Chelsea’yi, 15 futbolcu ile Arsenal, 12 futbolcu ile Manchester United ve 9 futbolcu ile Liverpool izliyor. Milli takımlara futbolcu vermek konusunda İngiliz kulüplerini, Alman kulüpleri izliyor. Ev sahibi Almanya’nın liglerinde top koşturan 70 futbolcu çeşitli milli takımlarda karşı karşıya gelecek.


Araştırma, Avrupa’nın futbol pazarındaki rakipsiz üstünlüğünü de ortaya koyuyor. Dünya Kupası’nda yer alacak futbolcuların 350’ye yakını, aynı zamanda Avrupa futbol pazarının toplam gelirlerinin yüzde 70’ini kasasına koyan, Avrupa’nın “beş büyük” ülkesi, İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya ve İspanya’nın liglerinde top koşturuyor.  

791970cookie-checkİngilizlerin rakiplerini destekliyorlar…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.