İngiltere “basına çeki düzen”i konuşuyor

İngiltere gazetelerinde bu sabah en fazla öne çıkan haber, ülkedeki basın özgürlüğü konusundaki Leveson soruşturması kapsamında yayınlanan raporla ilgili.

Telekulak skandalının ardından, Cameron’ın inisiyatifiyle başlatılan Leveson soruşturmasıyla ilgili rapor dün yayınlandı. Raporda İngiltere’de basının denetlenmesi için yeni bağımsız bir kuruluşa ihtiyaç olduğu ve bu kuruluşun yasayla desteklenmesi gerektiği bildiriliyor.

Böylece İngiltere’de 300 yıldan fazla bir süredir ilk defa parlamentonun basının denetlenmesinde rol alması öneriliyor.

Hemen hemen bütün İngiliz gazeteleri raporun İngiliz hükümeti içinde görüş ayrılıklarına yol açtığının altını çiziyor.

Basın nasıl denetlenmeli?

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti’nin lideri ve Başbakan David Cameron, Yargıç Brian Leveson’ın 2 bin sayfalık raporundaki birçok noktaya katıldığını, basın için yeni bir denetim sistemine ihtiyaç olduğunu ancak bu sistemin yasayla desteklenmesinin gerekli olmadığını belirtiyor.

Başbakan Yardımcısı Nick Clegg’se raporun önerdiği yeni denetim sisteminin tamamen arkasında duruyor.

Financial Times, Leveson raporu üzerinden ortaya çıkan bu gerilimin koalisyon ortaklarını arasında ilişkileri gerebileceğini yazıyor.

İngiliz gazetelerinin rapora yaklaşımları birbirinden farklılık gösteriyor.

Finacial Times’tan Robert Budden ‘Leveson’ın görevi kötüye kullanmaları suçlaması anlaşılır ama gazetelere düzenleme getirme önerileri basın özgürlüğünün altını oyma korkularını artırıyor’ yorumunda bulunuyor.

Independent gazetenin ediyoryal görüşünü yansıtan imzasız yazısında “Soruşturma basının yeni türde düzenlenmesinin koşullarını ortaya koymada başarılı olduğunu ancak yeni bir basın yasasının ilkesel olarak yanlış ve ayrıca da gereksiz olduğu’ belirtiliyor.

Daily Telegraph’tan Benedict Brogan’sa Başbakan David Cameron’ın beklenmedik hamlesinin onu özgürlüklerin savunuculuğunda lider duruma getirdiğini yazıyor.

Brogan, basının denetlenmesi için yeni bir düzenlemeyi savunan İşçi Partisi lideri Ed Miliband’le Başbakan yardımcısı Nick Clegg’I kısa vadeli çıkarlar peşinde olmak, oportünüstce davranmak ve liberalliğe aykırı hareket etmekle suçluyor.

Independent ise ana sayfasından Başbakan Cameron’a sert çıkıyor.

Gazete ana sayfasında söz konusu raporun hazırlanmasının bir yıldan fazla sürdüğünü, 5 milyon sterline mal olduğunu, 2000 sayfadan oluştuğunu hatırlatıyor ve açıklanmasından saatler sonra rapordaki anahtar bulguların David Cameron tarafından kabul edilmediğini yazıyor.

Gazeteden Teve Richards konuyla ilgili yazısında Cameron’ın bu adımıyla çok riskli bir kumar oynadığını belirtiyor.

845670cookie-checkİngiltere “basına çeki düzen”i konuşuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.