İngiltere basınının operasyonlara bakışı?

İngiltere basını, Türkiye’de hükümete karşı darbe hazırlığına katıldıkları iddiasıyla çok sayıda eski generalin gözaltına alındığı operasyona ilişkin haberlere çoğunlukla yer verdi.

The Financial Times, “Bu operasyon muhtemelen kökleri siyasi İslam’a dayanan iktidardaki AKP ile, ordu ve yargı içinde ona karşı olan geleneksel laik kesim arasındaki gerginliği iyice tırmandıracak” değerlendirmesini yaptı.

The Guardian’ın haberinde görüşü aktarılan Türk ordusu konusunda uzman Gareth Jenkins de operasyonun büyük bir krize yol açabileceğini öngörerek şu yorumu yaptı:

“Şimdi savcıların bu gözaltıları tutuklamaya çevirmek için dört günleri var. Eğer bu gerçekleşirse, ordu katiyyen sessiz kalmayacaktır.”

Jenkins gelişmeleri “iki otoriter güç arasındaki iktidar mücadelesi” diye değerlendirdi.

“AB SÜRECİ, ORDUYU KISITLADI”

The Daily Telegraph gelişmeleri aktardıktan sonra, “Türkiye’de ordu 1960’tan bu yana dört hükümet devirdi ama AB üyelik süreci ordunun seçilmiş politikacılara müdahale olanağını iyice kısıtladı” diye yazdı.

The Times da Türkiye’deki son siyasi gelişmelere tam sayfa ayırdı. The Times muhabiri Suna Erdem, haberin yanısıra bir de yorum yazdı.

Erdem, Ergenekon davası ve orduya yönelik operasyonları “Türkiye’de istikrarı bozmak isteyen İslamcılar ve onların naif liberal destekçilerinin kurnaz oyunları” diye eleştirenlerin daha geniş resmi görmeyi reddettiklerini vurgulayarak şu yorumu yaptı:

“Hiç kimse ordunun darbe merakını inkar edemez ve insanlar bazı suçlara da karışan bir ‘derin devlet’in var olduğuna hep inandılar. Ama Türkiye’nin acemice ve aceleyle de olsa darbe planlayıcılarının peşine düşme arzusu, nihayet bu işi halletme ve geçmişin izlerini de silme kararlılığına işaret ediyor. Bir yorumcunun söylediği gibi, artık bu süreci durdurabilecek tek şey var. O da bir darbe!”

829680cookie-checkİngiltere basınının operasyonlara bakışı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.