İngiltere menenjite savaş açtı

Hükümet danışmanı ve sağlık sektörü temsilcileri yaşamsal tehlikesi olan menenjit hastalığına karşı ‘Bexsero’ adlı aşı kampanyası başlatılmasında anlaşmaya varıldığı belirtildi. 200’e yakın bulaşıcı hastalık uzmanın yaptıkları ısrarlı kampanya en nihayetinde kabul edilerek onaylandı. ‘Bexsero’ aşısı 2012 Kasım ayında The European Medicines Agency tarafından onaylanmış ve geçen yıl ocak ayında da Avrupa Konseyi tarafından lisans verilmişti.

Birleşik Krallık çapında yılda ortalama 1 800 vakaya neden olan Menenjit B virüsü önlem alınmadığında yaşamı tehdit ediyor. Virüs, genellikle 5 yaş altı çocukları ve çoğunlukla da 1 yaş altı çocukları tehdit ediyor. Aileleri korkulu rüyası haline gelen menenjit virüsü nezle gibi başlayarak bir gece içinde yaşamı tehdit eden bir hastalığa dönüşebiliyor. Bazı vakalarda aşıyla engellenebilen virüsün “Menenjit B” denilen ve çoğunlukla rastlanan formu ise öldürücü olabiliyor.

Yüzlerce çocuğun engelli olmasına neden olduğu belirtilen virüsün her yıl çocukların bundan sonraki yaşamını beyin engelli ya da kol ve bacak gibi uzuvlarından yoksun yaşamasına yol açabiliyor. Geçen yıl 200 bilim insanı ve araştırmacı, yayımladıkları açık mektupta menenjit ve onun yol açtığı hastalıkların “aileleri en korkutan hastalık” olduğunu açıkladılar. Özel sektörde bu ilaç 75 sterline mal olurken, birçok özel kuruluşta tedavisi 600 pound’a yapılabiliyor. İki fiyat arasında bir uçurum olmasına rağmen birçok aile, özel sektörden bu ilacı temin ediyor.

Bakıma muhtaç ailelerin bu ilaca ulaşamaması ve özelikle Londra dışındaki tedavi merkezlerinde yeteri kadar bulunmayışı NHS’i şiddetli eleştirilerin odağına koyuyor. Başbakan David Cameron da, Muhafazakar Parti’nin NHS ile ilgili bu konuda kötü bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, bu sorunun partinin geleceğine çok büyük zarar vereceği endişesinden dolayı sağlık bakanını uyarmıştı.

Menenjit

• Menenjit hastalığı beyin ve omuriliğini kuşatan meninks zarının infeksiyonu ile ortaya çıkar.

• Meningokok bakterisi çok yaygındır ve her 10 kişinin 1’inde boğaz veya burunda zararsızca taşınır.

• Yakın temas ile bulaşır.

• Herkez Menenjit olabilir fakat küçük çocuk ve bebekler çok daha hassasdır.

• Belirtilerden bazıları ise ellerin ve ayakların soğuk olması ile birlikte yüksek ateş, gerginlik, bilinç bulanıklığı, kusma ve başağrısıdır.

850670cookie-checkİngiltere menenjite savaş açtı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.