İngiltere ne kadar demokratik?

Gazete İngiltere’de seçimlerde dar bölge sistemiyle her seçim bölgesinde en çok oy alan adayın -bir oy farkla da olsa- o bölgeden parlamentoya milletvekili olarak girmesini eleştirdi.


Dolayısıyla ulusal oyların yüzdesi, parlamentoda sandalye dağılımıyla tamı tamına örtüşmüyor. Birinci gelen partinin lehine, diğerlerinin ise aleyhine işleyebilen bir sistem olarak görülüyor.


The Independent, şu anki sandalye dağılımı nispi ve dar bölge sistemlerine göre karşılaştırdı.


Şimdiki sisteme göre; “İşçi Partisi’nin bütün ülkede atılan oylardaki payı yüzde 36 ile parlamentodaki milletvekillerinin yüzde 50’den fazlasını almıştı. Liberal Demokratlar ise 62 milletvekili çıkartabildiler. Nispi sisteme göre bu sayı 142 olacaktı…”


“İngiltere’de geçerli olan seçim sisteminin anormallikleri açıkça ortada’ diye yazan gazete, 1951’de İşçi Partisi ve 1974’te ise Muhafazakarlar oyların çoğunu almalarına karşın seçimin galibi olamamışlardı” diyen The Independent, bu sistemin neden değiştirilemediği de şöyle aktardı:


“Seçim sistemini değiştirebilecek çoğunluğu parlamentoda hangi parti yakalarsa yakalasın, elde ettiği bu çoğunluğa karşı bir hamlede bulunmak çıkarına gelmiyor elbette…”

780650cookie-checkİngiltere ne kadar demokratik?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.