İngiltere, Pamuk’a sahip çıktı

İngiltere tarafından yürütülen AB Dönem Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ”AB Dönem Başkanlığı’nın, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin bugün aldığı, Orhan Pamuk aleyhine açılan davanın 7 Şubat’a ertelenmesi kararını not ettiği” kaydedildi.


Açıklamada, ”Dönem Başkanlığı, davanın düşmesini ümit eder ve Pamuk ile diğerleri aleyhine ileri sürülen suçlamalar konusunda AB’nin taşıdığı ciddi endişeyi bir kez daha ifade eder. Ayrıca, ifade özgürlüğü konusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan standartlara sıkı bağlılığın önemini bir kez daha tekrarlar” ifadesi kullanıldı.


Dönem Başkanlığı açıklamasında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın aleyhine açılan davayı da yakından takip etmekte olduğu kaydedildi. Rektörün 14 Aralık’taki ilk duruşmasında AB Dönem Başkanlığı’nın da hazır bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, ”AB, Sayın Yücel Aşkın’ın devam eden tutukluluk halinin şartları ve gerekliliğinin dikkatli bir şekilde incelenmesi dahil, adil ve uygun bir yargılama beklemektedir” denildi.


”İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN YERLEŞMESİ ŞART” 
Ayrıca Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Camiel Eurlings, ifade özgürlüğünün Avrupa için çok temel değer olduğunu belirterek, ”Eğer Türkiye üyelik yolunda sürecine devam etmek istiyorsa ifade özgürlüğünün yerleşmesi şarttır” dedi.


Avrupa Parlamentosu Gözlemci Heyeti, Düşünce Suçlarına Karşı Girişim Sözcüsü Şanar Yurdatapan ve Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink’in de aralarında bulunduğu grupla bir araya gelerek, bir görüşme yaptı.


Eurlings, Orhan Pamuk davasının son derece önemli olduğunu kaydederek, ”Oldukça karmaşık ve heyecanlı bir gün. Söz konusu olan sadece Pamuk değil, ifade özgürlüğüdür, basın özgürlüğüdür, insanın şiddet içermeyen düşüncelerini ifade ederken yargılanmamasıdır” dedi.   AP heyeti olarak Orhan Pamuk’un bu davadan en kısa sürede muaf olmasını istediklerini dile getiren Eurlings, ”Baştan bu davanın neden durdurulmamış olduğuna şaşıyoruz. Bu dava şu aşamada kapansa bile yolun sonuna gelmiş sayılmayız. Çünkü Pamuk medyanın dikkatini çeken biri, oysa aynı durumda olan birçok başka insan var” diye konuştu.


İfade özgürlüğünün Avrupa için çok temel değer olduğunu belirten Eurlings, ”Eğer Türkiye üyelik yolunda sürecine devam etmek istiyorsa ifade özgürlüğünün yerleşmesi şarttır. Türkiye’deki ceza kanununun, özellikle de 301 ve 305’in Pamuk ve benzer davalara neden olmayacak şekilde değiştirilmesi gerekir” görüşünü belirtti. 


SALDIRGANLAR SERBEST BIRAKILDI 
 
Öte yandan Pamuk’un bindiği aracı yumruklayan ve yumurta atan gruptan gözaltına alınan 2 kişi, savcılıkça serbest bırakıldı.


Şişli Adliyesi’ndeki duruşma çıkışı Pamuk’un bindiği aracı yumruklayan ve yumurta atan gruptan gözaltına alınan T.D. (20) ve Ö.G. (19), Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.


Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı’nca ifadeleri alınan bu kişiler, mahkemeye gönderilmelerine gerek görülmeyerek serbest bırakıldı.

786190cookie-checkİngiltere, Pamuk’a sahip çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.