İngiltere, Rum Kesimi’ni sevindirdi

Haberi “Doğrudan Uçuşlarla İlgili İngiliz Şamarı” şeklinde veren FİLELEFTHEROS, “işgal rejimi, dün, İngiliz Mahkemesi’nden, bir çok uzantılarla birlikte güçlü hukuki bir şamar yedi” iddiasında bulundu.

Gazete, bağlantı kurduğu Rum Hukuk Dairesi ve Ulaştırma Bakanlığı kaynaklarının, İngiliz Mahkemesi’nin “Kıbrıs’ı haklı çıkaran kararı” diye niteledikleri kararla ilgili memnuniyetlerini dile getirdiklerini yazdı.

“Kıbrıs’ın Egemenliği Teyit Ediliyor” başlığını kullanan HARAVGİ ise, Birleşik Krallığın, “Administrative Court of Justice, Queen’s Benc Division” isimli mahkemenin, Kıbrıs Türk Hava Yolları ile CTA Holidays Limited’in başvurusunu ret etmesi kararının, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin egemenlik haklarını teyit etmesi açısından önemli olduğunu ileri sürdü.

Habere ilişkin diğer başlıklar ise şöyle:

POLİTİS: “Uçuşlara Kırmızı—Kıbrıs Türk Hava Yollarıyla Alakalı İngiliz Kararından Boş Hava”
ALİTHİA: “Birleşik Krallıklar-Ercan Arasındaki Doğrudan Uçuşlara ‘Stop’—Denizde ve Havada Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Egemenliği”
MAHİ: “İşgal Altındaki Topraklara Doğrudan Uçuşlar İçin Hayır”.

EROĞLU: ÜZÜCÜ

Başbakan Derviş Eroğlu, İngiliz Yüksek Mahkemesi’nde direkt uçuşlarla ilgili olarak açılan davanın reddedilmesinin, KKTC’ye karşı tek yanlı davranışların devam ettiğinin göstergesi olduğunu belirterek, bunun üzücü olduğunu söyledi.

Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının ve devletinin ambargolara maruz bırakılmasının insanlık ayıbı olduğunu da kaydetti.

“RED NEDENLERİNDEN BİRİ BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARI”

Başbakan Derviş Eroğlu, Bakanlar Kurulu’na girmeden önce, bir soru üzerine, İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin kararını değerlendirdi.

“Direkt uçuşlarla ilgili davayı Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın açtırdığını” kaydeden Eroğlu, mahkemenin davayı reddetme nedenlerinden birinin, 1983–84 yıllarında BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı KKTC’yi tanımama kararı olduğunu belirterek, “Direkt uçuşlara onay verirlerse 1983 ve 1984 yıllarındaki BM Güvenlik Konseyi kararına karşı bir tavır sergilerlermiş gibi bir düşüncenin hakim olacağı düşüncesi ile davayı reddettiler” dedi.

Annan Planı tartışmaları içinde AB yetkili organları ve bazı ülkelerin verdiği sözlerin yerine getirilmemesi gibi hak arayışına çıkıldığı zaman da, müracaatların reddedilmekte olduğunu kaydeden Başbakan Derviş Eroğlu, dünyanın hala KKTC halkına ve devletine ambargo uygulama kararından vazgeçmediğini söyledi.

“KKTC YASAL BİR DEVLET”

“KKTC devleti, yasal bir devlettir ve bir devlette olması gereken tüm unsurlara sahip” diyen Eroğlu, sadece Türkiye tarafından tanınsa da bu tür ambargolara muhatap olmaması gerekir” şeklinde konuştu.

KKTC’de, yıllarca verdiği mücadele sonrasında bağımsızlığa kavuşan bir halk bulunduğuna dikkat çeken Başbakan Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının diğer bağımsız devletlerin halklarının verdiği mücadeleden farklı bir mücadele verdiğinin söylenemeyeceğini belirtti.

Eroğlu, son 20 yılda 30’dan fazla devletin bağımsızlığını ilan ettiğini ve bu devletlerin tanındığını, ambargolarla korkutulmadığını vurgulayarak, “Bizim ambargolara maruz bırakılmamız bir insanlık ayıbıdır. Bir ayıbı da İngiltere hükümeti ve yargı mekanizması işledi” dedi.

1495240cookie-checkİngiltere, Rum Kesimi’ni sevindirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.