İngiltere Rusya’ya yaptırım istiyor

Yaptırımları en çok İngiltere’nin desteklediğini aktaran gazete meselenin AB liderleri arasında fikir ayrılığı doğurabileceğini ifade ediyor.

Financial Times, Fransa’nın Rusya’ya iki adet Mistral savaş gemisi satmak için vardığı 1,2 milyar euro’luk anlaşmadan endişe duyduğunu belirtiyor ve Paris’ten İngiltere Başbakanı Cameron’a yapılan açıklamada, anlaşmadan vazgeçmediklerini ifade ettiklerini aktarıyor.

ALMANYA VE İTALYA, RUSYA’YA BAĞIMLI

Gazete başyazısını da düşen uçağın AB ve Rusya arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği konusuna ayırmış.

Başyazıda, “AB, enerji ve ticari çıkarlarını tehlikeye atma riski nedeniyle Vladimir Putinin Ukraynadaki saldırganlığına karşı sert bir yanıt vermeye yanaşmadı. Almanya ve İtalya, petrol ve gaz için Rusyaya bağımlı ve ikmalin kesilmesini istemiyor. Fransa da Rus donanmasına 1,2 milyar eurloluk helikopter gemisi satış anlaşmasını kaybetmek istemiyor. İngiltere de Rusyayı boykot etmenin finans merkezi Londraya olumsuz etki yaratmasından endişe ediyor.”

“Batılı güçler, ülkenin gerçekten istikrara kavuşmasını istiyorlarsa hayati öneme sahip Ukrayna’nın ekonomisinin yeniden yapılanması için uluslararası çaba göstermeli.”

FRANSA VE ALMANYA’YA SUÇLAMA

AB ve RusyaIndependent gazetesi de ana sayfa manşetini “Fransa ve Almanya Putin’e yumuşak davranmakla suçlanıyor” başlığıyla veriyor ve “Rusya’yla ticarete bağımlı olan ülkeler, Malezya uçağının düşüşünden sonra parayı ahlaki değerlerin önünde tutuyor” diyor.

Gazete, İngiltere hükümetinden kaynaklara dayandırdığı haberinde Rusya’nın gaz tedarikine bağlı olan Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlara onay vermeyebileceğini yazıyor.

Independent’a konuşan İngiliz yetkililer Hollanda’nın tavrının önemli olduğunu belirtirken haberde Hollanda Başbakanı Rutte’nin “Tüm siyasi, ekonomik ve mali seçenekler değerlendiriliyor” sözlerine de yer veriliyor.

İNGİLTERE ZORLANIYOR

Times gazetesi de Brüksel’de bir araya gelecek olan AB liderlerinin düşen Malezya uçağıyla ilgili gündemlerini baş sayfa manşetine taşıyor ve İngiltere Başbakanı Cameron’un Fransa’ya yönelik ‘Rusya’ya savaş gemisi satışını durdurun’ sözlerini aktarıyor.

Times gazetesi, Brüksel’deki toplantıda İngiltere’nin Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanması konusunda Avrupalı liderleri ikna etmekte zorlanacağını yazıyor.

Gazete başyazısında da aynı konuyu ele alıyor ve şu yorumu yapıyor:

“ABD’nin önlemleri sayesinde Rusya devleti batı sermayesi piyasalarından dışlandı. Bir sonraki adım yalnızca bireysel kurumları değil, tüm enerji ve finans sektörünü cezalandırmak olmalı.”

“Putin Ukrayna’nın doğusunu boşaltırsa bazı yaptırımlar kaldırılabilir. İşgal ettiği Kırım’dan çekilirse daha fazla imtiyaz tanınabilir. Fakat bu adımlar Rusya’nın enerjisine bağımlı olan Almanya ve finans merkezi Londra’daki yatırımları kaybedebilecek olan İngiltere için sıkıntılı olabilir.”

Daily Telegraph gazetesi de baş sayfa manşetine İngiltere Başbakanı Cameron’un “Putin’i cezalandırmanın vakti geldi” sözlerini taşıyor ve AB ülkelerinin üzerindeki Rusya’ya yönelik yaptırım baskını aktarıyor.

Gazete iç sayfalarında da “Herkesi burnundan solutacak yaptırımlar” başlığıyla Rusya’ya yönelik yaptırımların Avrupa ülkelerine ne gibi ekonomik olumsuzları da beraberinde getireceğini maddeliyor.

Daily Telegraph’a göre, Rusya’nın finans merkezi olarak gördüğü İngiltere, Rus enerjisine bağımlı Almanya, Moskova ile savunma anlaşmaları yapan Fransa, Rusların lüks tüketim mallarına rağbet ettiği İtalya ve Rusya’nın en büyük ihracat ülkesi olan Hollanda, Moskova’ya yönelik yaptırımlardan ekonomik zarar görebilir.

851590cookie-checkİngiltere Rusya’ya yaptırım istiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.