İngiltere'de ekonomik büyüme durdu

İngiltere ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,2 büyüyeceği tahmin ediliyordu.


Ancak bu döneme ilişkin veriler tahminlerin gerçekleşmediğini gösterdi.


Yılın ikinci çeyreğinde, imalat sektörünün yüzde 0,8 küçüldüğü, iç tüketimin yüzde 0,1 düştüğü, İngiltere ekonomisinin bel kemiği sayılan hizmet sektörünün bile sadece yüzde 0,2 büyüyebildiği belirtildi.


İngiltere ekonomisinin bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 1,6 büyüyeceği tahmin edilmişti. Ancak son veriler bu tahmini yüzde 1,4'e çekti.


Son rakkamları BBC'ye yorumlayan Deutsche Bank ekonomisti George Buckley, verilerin son derece kötü olduğunu söyledi ve "İngiltere ekonomisi resesyona fiilen girmiştir" diye konuştu.


Bir ekonominin teknik olarak resesyona girmesi için, yılın iki çeyreğinde üstüste küçülmesi gerekiyor.


Rakamları değerlendiren Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, İngiltere ekonomisinin yüksek enflasyon ve düşük hızlı büyüme nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini belirtti.


Uzmanlar bu verilerin, İngiltere Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentisini de körükleyeceği inancında.


Ancak Temmuz ayında daha önceki tahminleri de aşarak yüzde 4,4'e çıkan enflasyon karşısında, Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmekte zorlanabileceği belirtiliyor. (BBC)
 
ABD EKONOMİSİ KÜÇÜLEBİLİR


Öte yandan IMF, Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, ABD ekonomisinin büyümesinin beklenenden daha iyi olduğunu, ancak bu yılın ikinci yarısında halen küçülmeyi görebileceğini söyledi.


 Wyoming eyaletinin Jackson Hole kentinde düzenlenen Kansas City Fed ekonomik sempozyumuna katılan Lipsky, “Büyümenin epeyce düşmesini bekliyoruz ve yılın ikinci yarısında hafif bir daralma olasılığı bile var” dedi.


ABD ekonomisinde 2009 yılında düzelme göreceklerini söyleyen Lipsky, gelecek yıl çok yavaş ilerleyen bir sürecin büyümeye kademeli olarak ivme kazandıracağı olasılığı beklentisi içinde olduklarını ifade etti.


IMF geçen ay ABD ekonomisin bu yıl yüzde 1,3 büyüyeceğini, ancak gelecek yıl kısmen zayıf olacağı tahmininde bulunmuştu. (AA)

814710cookie-checkİngiltere'de ekonomik büyüme durdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.