“İngiltere’de ırkçılık ne durumda?”

İngiltere’de bundan 20 yıl önce Stephen Lawrence adlı bir siyah genç ırkçı bir saldırıda öldürülmüştü. Olayla ilgili dava uzun yıllar sürmüş, 2012’de sonlanmış ve ülkede ırkçılığa dikkat çekilmesine neden olmuştu.

3/1 İNGİLİZ: EVET IRKÇIYIM

Olayın yıldönümü nedeniyle gazeteler İngiltere’de ırkçılık tartışmalarına geniş yer ayırmış.

Independent’ta Yasmin Alibhai-Brown imzasıyla yayımlanan yazıda, olayın üzerinden 20 yılı geçmesinin ardından İngiltere’de ırkçılık hakkında konuşmanın hala bir tabu olduğu belirtiliyor.

Yazar, geçen yıl İngiltere’de yapılan bir kamuoyu yoklamasında her üç İngiliz’den birinin ırkçı olduğunu kabul ettiğini, bunların önemli bölümünün 55 yaş üstü İngilizler’den oluştuğunu ama gençlerin sayısının da az olmadığına dikkat çekiyor. Yazar ayrıca, geçen yıl İngiltere’deki okullarda ırkçılıkla ilgili 87 bin 915 olay meydana geldiğini de hatırlatıyor.

SİYAHLAR: IRKÇILIK YÜKSELİŞTE

Guardian, G2 ekinde kapağına taşıdığı dosyada İngiltere’deki siyah toplumun önde gelen isimlerine 20 yıl sonra ülkedeki ırkçılığın durumuna dair ne düşündüklerini sormuş.

Gazeteye görüş bildirenlerden milletvekili Diane Abbott, ırkçılığın ve göçmen karşıtı duyguların yeniden yükselişte olduğunu iddia etmiş.

Müzisyen Keke Okereke “Toplum olarak 20 yılın ardından daha az ırkçı olduğumuzu düşünmüyorum” yorumunu yapmış.

Oyuncu Ashley Walters’sa Stephen Lawrence olayının İngiltere’yi kendisini değiştirmeye ittiğini ve bugün ırkçılığın daha zayıf olduğunu söylemiş. Bununla birlikte Walters naif de olmadığını, çocuklarına hala siyah oldukları hayatta için herkesten daha fazla gayret göstermeleri gerektiğini öğütlediğini eklemiş.

847640cookie-check“İngiltere’de ırkçılık ne durumda?”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.