İngiltere’deki eğitim sistemini neler bekliyor?

Bu reformların başını okulların akademişleştirilmesi yane özelleştirilmesi çekerken, bunun yanında vasıfsız (diplomasız) öğretmen çalıştırma, okul aile birliklerin dağıtılması ve öğretmenlerin çalışma koşullarının ağırlaştırılması, dikkat edilmesi gereken ve endişe veren diğer başlıkları oluşturdu. Geçen haftaki yazımda akademi okulların işleyişi ve biçimini kapsayan bir çok soru ve cevabı sizin ile paylaştım.

Bu hafta diğer reformlar hakkındaki bilgilerimi sizin ile paylaşacağım. Hükümet tarafından açıklanan Taslak Programının en temelde eğitimi yakından ilgilendiren sorunları çözmek için hiç birşey önermediğini söyleyerek başlamak yanlış olmaz. Her ne kadar bu taslakta başlıklardan bir tanesi ‘kaliteyi ve statüyü arttırmak’ olsa bile hiç bir reformun buna hizmet etmediği, tam tersine var olan sorunları derinleştiği bir paket, eğitim bakanı tarafından sunuldu. Öğretmenlerin ağırlaşan çalışma koşulları, ücret talepleri, kalitesizleştirilen müfredat, öğretmen krizi gibi önemli sorunlar tamamem görmezlikten gelinirken taslağın tamamen Muhafazakar Partiyi temsil eden ‘idelojinin’ bir yansıması olduğu bir çok kesim tarafından dile getirilen gerçek. Kısacası taslak özelleştirme planlarının hayata geçirilmesi için ilk adımların atıldığı bir rapor oldu.

Tasklakta akademileştirmeden sonra en çok dikkate çeken başlık vasıfsız (diplomasız) öğretmen önergesi oldu. Bir çok veli ve öğrenci vasıflı ve diplomalı öğretmenler tarafından eğitim görmek isterken, hükümet bu talebi görmezden geldi ve vasıfsız öğretmenlerin çalıştırılması için insiyatifi müdürlere bıraktı. Ayrıca Vasıflı Öğretmen Statüsü (Qualified Teacher Status) almak isteyen öğretmenlerin bu standarta erişip erişmediğini, üniversite yerine müdürlerin belirlemesi için onay verdi. Okul bütçelerde önümüzdeki dönem ortalama %20 kesintinin olacağı bir dönemde müdürlerin bu durumu deneyimli ve vasıflı öğretmenleri işten çıkarıp ucuz ve vasıfsız öğretmenleri çalıştırarak geçireceği kaygısını bir çok veli, öğretmen, sendika ve üniversite şimdiden dile getirmeye başladı. Hükümet bu anlayış ile büyüyen öğretmen krizini çözmeye çalışırken, bir çok nesilin eğitim hayatını büyük bir derecede etkileyecek bir krizide kendisi ile beraber getiriyor.
Taslak programında diğer dikkat çeken konu ise Okul Aile Birliklerin dağıtılması ve bun yerine tamamen bir grup ödemeli danışmandan oluşan bir takımın getirilmesi önergesi oldu.

Okul Aile Birlikleri İngiltere’deki tüm okullarda okul yönetimini denetleme ve bu konuda okulu oluşturan tüm kesimlerin, öğrenci, veli, öğretmen vs., sesini duyurmak için kurulan bir organ. Bu yöntemle okul hakkında kaygıları olan tüm kesimler dilediği zaman bu organı kullanıp düşüncelerini paylaşabiliyorlardı. Fakat Taslak Programına göre hükümet artık böyle birşeye ihtiyaç olmadığını ve bunun kendileri tarafından oluşturulan bir grup danışman tarafında yapılmasının daha doğru olduğunu söylüyor. Yine diğer reformlarda olduğu gibi bu reformda da hiç bir alt yapı yada eğitsel/bilimsel bir bulgu tarafından desteklenmeyen bu öneri, bir çok veli ve var olan Okul Aile Birliklerini kızdırmış durumda.

Önerilen bu reformlarda da görünüyorki hükümet okulların yönetmenliğini tamamen eline geçirip istediğini akademi, istediğini satıp, istediğini çalıştırabileceği ve özelleştirebileceği bir eğitimi sistemi kurmak için düğmeye basmış durumda. Bunu yaparken ne ailelerin, ne öğrencilerin ne de öğretmenlerin istek ve taleplerini dikkate almak gibi bir niyetide yok. Su an lordlar kamarasında tartışılan bu Taslak Programı hayata geçirildiğinde herşeyden önce çocuklarımızın eğitimini etkileyecek ve kalitesi daha düşük bir devlet eğitimi almalarına yol açacak. Bu anlamda İngiltere çapında veliler, öğretmenler ve öğrenciler için bir çok etkinlik sendikalar tarafında düzenlenecek ve bu reformlara karşı bir kampanya yürütülecek. Bu kampanyanın bir parçası olmak çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmaktan başka birşey değil, hepininizin bunun bir parçası olması dileğiyle.

856900cookie-checkİngiltere’deki eğitim sistemini neler bekliyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.