İngiltere’deki turist, bakıcı ve öğrencilere oturum şansı

Mahkeme Türk vatandaşlarının turist, öğrenci, au-pair, vb olarak geçerli bir vize ile Birleşik Krallık’a giriş yaptıktan sonra İçişleri Bakanlığı’ndan herhangi bir izin almadan kendi işini kurup çalışmaya başlayabileceklerine karar verdi.

Bu tür vize sahipleri Ankara Anlaşması’nın ilgili hükümlerinden de yararlanabililecekler…

Birnberg Peirce Solicitors’den avukat İrfan Cangatin, “Nisan 2008’de bu tür vize sahiplerinin İçişleri Bakanlığı’ndan izin almadan kendi işlerini yapmaya başlamaları ve para kazanmaları kural/kanun ihlalidir ve bu nedenden dolayı başvuruların reddedilmesi gerekir’ şeklinde bir karar çıkmıştı” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın “bu haksız uygulaması”nın Tribunal’de (üst mahkeme) reddediğini belirten Çangatin, konuyla ilgili bir davayı Court of Appeal’de temyiz ettirmeyi başardıklarını ve Court of Appeal’ın da davayı Lahey’e havele ettiğini söyledi.

Çangatin, Lüksemburg’taki duruşmada yaptıkları savunmada İçişleri Bakanlığı’nın geçmişte uygulamaları ve Ankara Anlaşması’nın özüne aykırı ve hak gaspına neden olan son değişikliklerinin anlatıldığını aktararak şöyle devam etti:

“Sonuçta mahkemeye müdahil olarak katılan Avrupa Komisyonu sözcüsü de bizim lehimize görüş bildirdi. Daha da önemlisi mahkeme Roportörü (idari davalardaki bir çeşit savcı) de Nisan 2011’de yaptığı açıklamada bizim haklı olduğumuzu mahkemeye bildirdi. Nihayet, mahkeme de 21 Temmuz 2011’de (bugün) açıklanan kararında bizim bütün argümanlarımızı kabul eden ve Home Office ve Tribünal hakiminin yanlış olduğunu belirten bir karar verdi.”

“Karara karşı UK Hükümeti’nin / Home Office’in itiraz etme veya bir üst mahkemeye gitme hakkı yok” diyen Çangatin, bu konuda mağdur olan ve zarara uğrayanların da tazminat hakları doğduğu görüşünde olduklarını, vizesi reddedilenlerin de tekrar başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

838090cookie-checkİngiltere’deki turist, bakıcı ve öğrencilere oturum şansı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.