İNGİLTERE BASININDAN… KISA KISA…

‘Türkiye’nin sorunu muhalefet’…

The Financial Times yazarı David Gardner, AKP’nin bir kez daha askerlerle kavgaya tutuştuğunu beliretek, bunun 2002’de AKP’nin iktidara gelmesinden hemen sonra başlayan iktidar mücadelesinin ötesinde bir şey olduğunu öne sürerek sol muhalefeti eleştirdi.

Yazarın yorumu şöyle:

“Bu, neo-İslamcılarla laikler arasında bir savaş hatta, yeni bir anayasa krizinden de öte birşey. Bu iki rakip düzen arasında; kendilerini Atatürk’ün laik ve cumhuriyetçi mirasının bekçileri olarak gören geleneksel şehirli seçkinlerle, Anadolu’nun muhafazakar ve dindar gelenekleriyle modern ama Müslüman orta sınıfı bir araya getiren yeni AKP düzeni arasında cereyan eden bir savaş.

Bu kronik krizin en temel nedenlerinden biri, ilk gruptakilerin, yani Kemalistler’in seçilemez oluşları. AKP’ye genel seçimlerde iki kez yenilen Kemalistlerin iktidara gelebilmek için askeri kıskırtmaktan başka bir stratejileri yok gibi görünüyor. Avrupa’da sık sık, Türkiye’nin gerçek kimliğini belirleme mücadelesi içinde olduğu söylenir. Oysa asıl sorun AKP’ye etkin bir muhalefet olmaması. Bu olmadığı sürece Türkiye bir krizden bir krize sürüklenecek.

Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkıntılarından kurdu. Erdoğan AKP’yi yaratırken Türk İslamcılığının enkazının ötesine baktı. Türk merkez solu da Erdoğan gibi yapmalı ve herşeye yeniden başlamalı.”

***

Lordlar Kamarası reformu…

The Sunday Telegraph, İngiltere’de iktidardaki İşçi Partisi parlamentonun Lordlar Kamarası’nın yerine, seçimle göreve gelecek 300 üyeli bir tür senato kurmayı planladığını öne sürdü.

Adalet Bakanı Jack Straw’un, hazırladığı değişiklik önerilerini kabine üyeleriyle görüştüğünü yazan The Sunday Telegraph, önerilerin seçimle üye kabul etmeye ısrarla karşı çıkan 704 üyeli Lordlar Kamarasını hükümetle karşı karşıya getireceğini belirtti.

Gazete ayrıca bu değişiklik önerisinin, İşçi Partisi’nin iki ay sonra yapılması planlanan genel seçim için geliştirdiği bir taktik olduğunu belirtti. The Sunday Telegraph önerilerin muhalefetteki Muhafazakar Parti’de bu tür reformlara karşı çıkan unsurları harekete geçirebileceği, böylece de İşçi Partisi’nin Muhafazakar lider David Cameron’ı, “eski ayrıcalıklı sınıflar fikirlerine bağlı” bir lider olarak gösterebileceğini öne sürdü.

***

Vergi kaçıranlara takip…

The Times, İngiltere’de vergi yetkililerinin vergi ödememek için paralarını İsviçre’deki bir bankaya yatıran 6 bin 600 zengin İngilizin banka detaylarını almaya hazırlandığını yazdı.

İsviçre’nin Cenevre kentinde HSBC’nin bu ülkedeki özel bankası için çalışan bilgisayar uzmanı Herve Falciani, üç yıl önce 24 bin banka müşterisinin banka detaylarını yasadışı yollardan ele geçirmişti. Fransız hükümeti de vatandaşlarına ait bilgileri Falciani’den satın alıp soruşturma başlatmıştı.

Fransa hükümetinin bu yolla 500 milyon Euroluk vergi kazancı elde ettiğini yazan gazete, şimdi de İngiliz vergi yetkililerinin İngiliz vatandaşlarına ait bilgileri Fransız meslektaşlarından alacağını belirtiyor.

***

İngiltere maaşları donduruyor…

The Financial Times, İngiltere hükümetinin bütçe açığını kapamaya yönelik önlemler kapsamında kamuda görevli 120 bin üst düzey yöneticinin maaşlarının 2010-2011 mali yılı içinde dondurulacağını öne sürdü.

The Financial Times’a göre, kıdemli bürokratlar, yargıçlar, doktorlar, diş hekimleri ve üst düzey subayları kapsayan uygulama Nisan’da başlayacak.

Hükümet maaşlarla ilgili tavsiyelerde bulunan kurul, küresel krizde özel sektörde çalışan birçok kişi işini kaybederken ya da daha düşük maaşla çalışmaya razı olurken altı milyon kişinin istihdam edildiği kamu sektörünün iş ve kazanç güvenliği cenneti haline geldiğini belirtmişti.

830310cookie-checkİNGİLTERE BASININDAN… KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.