İNGİLTERE’DEN… Fetullahçıların Irak toplantısı

Bu hafta Türkiye basınının gözden (belki de bilinçli olarak) kaçırdığı bir haber vardı… O da İngiltere’nin ciddi yorum dergisi The Economist’te ‘Sıradışı, yeni bir dostluk’ başlıklı haberde Fethullah Gülen’cilerin Türkiye ile Irak Kürtlerini barıştırma operasyonu… Bu haberde Türkiye hükümeti ve Fetullahçıların eşgüdümlü çalıştığını da anlıyoruz… Aşağıda özetini verdiğimiz haberin ayrıntısını Açık Gazete “Haber ara”ya anahtar kelime “Gülen” yazarak ulaşılabilir.

Ayrıca kriz haberleri her geçen gün giderek artıyor. Türkiye’de seçim sonrası bir devalüasyona hazır olunması eski dildeki gibi “menfaat icabı” görünüyor…

Bu haftaki turumuza başlıyoruz…

***

‘Sıradışı, yeni bir dostluk’

The Economist dergisinde yer alan ‘Sıradışı, yeni bir dostluk’ başlıklı yorumda, Türkiye’nin Irak’taki Kürtlerle yakınlaşmaya başladığı belirtildi. Dergiye göre, Türklerle dostluk öncelikle ABD’ye ve Kürtlere yarar. 

The Economist “Türkiye ve Irak’taki Kürtler, artık eskisinden çok daha iyi anlaşıyor” spotuyla kaleme aldığı yazı şöyle:

“Irak Kürdistanı’nın başkenti Erbil’de Türkler ve Kürtlerden oluşan bir topluluk, Türkiye başkonsolosunun konuşmasını bekliyor. Başkonsolos, Türkiye’nin en güçlü Sünni din adamı Fethullah Gülen’in takipçilerinin düzenlediği bir toplantıda konuşacak.

“Irak Kürdistanı’nda 50 bin Türk vatandaşı ve 1,200 Türk firması var. Yılda 7 milyar dolarlık ticaret yapıyorlar” diyen dergiye göre; Türklerle dostluk, Iraklı Kürtlere, petrollerini ihraç etme ve İran’ın bölgedeki nüfuzunu engelleme imkanı verecektir. Bu durum onlara, Amerikalılar gidince bir güvenlik şemsiyesi bile sağlayabilir. Ancak son bir sorunlu nokta, petrol zengini tartışmalı vilayet Kerkük…

***

Türkiye’de sürpriz indirim
Financial Times’da yer alan Türkiye’ye ilişkin bir haberde ‘Türkiye’deki faiz indirimi piyasaları şaşırttı’ denildi. Gazete uzmanların bu kararı ‘cesurca’ bulduğunu aktardı.

***

Göçmen kampındaki Hanefi ölmek istedi
ALPASLAN DÜVEN / AÇIK GAZETE İNGİLTERE – İngiliz göçmen polisi tarafindan gözaltına alınan ve Bedford Yarlswoos Gözaltı Kampı’nda tutulan Türk vatandaşı Hanefi Kara intihar girişiminde bulundu. Aynı göçmen kampında intihar girişimine tanık olan Müslüm Ergun, “Burası tam bir ‘ölüm kampı’.Her gün birileri intihar ediyor.İsyan çıkarmayı düşünüyorlar. Ben ve çocuklarım ölmek istemiyoruz, ne olur bize yardım edin” diye ağlayarak, yardım çağrısında bulundu.

BBC 1’de 2005’te yayınlanan bir programda 130 Türk ve Kürt’ün tutulduğu Oakington Immigration Reception Centre’deki görevlilerin ırkçı ve şiddeti gizli çekimlerle görüntülenmişti. Ayrıca geçen yıl İngiliz ‘Hudut ve Göçmen Bürosu, raporunda görevlilerin göçmen gözaltı merkezlerinde tutulan göçmenlerin insan haklarını ihlal ettiğini saptamıştı.

İstatistiklere göre, 2007 yılında İngiltere’ye sığınma başvurusunda bulunanların sayısı 14 yılın en düşük seviyesine (23 bin 430) düşmüştü.  İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından ilk kez yayımlanan rakamlara göre, ülkede 570 bin yasadışı göçmen bulunduğunun tahmin ediliyor.

İNgiltere’De İçişleri Bakanlığı Göçmen Dairesi ülkesine dönmek isteyen göçmenlere 3 bin sterlin yoluk veriyor. Göçmenlerin dönmesini İşçi Partisi hükümetinin yanısıra faşist Britanya Milliyetçi Partisi (British National Party – BNP) de istiyor. BNP’den belediye meclis üyesi yarı Türk Lawrence Rüstem (32), ’50 yıl içinde İngiliz ırkı azalacak, göçmenlere dönmeleri için 150 bin sterlin verirdim’ diye açıklama yapmıştı.

***

İngiltere’den Afrika’ya zehirli atık
The Independent ‘İngiltere’nin zehirli atıkları Afrika’ya yollanıyor’ manşetli özel araştırma haberinde İngiltere’deki zehir atıklların yasadışı olarak Nijerya ve Gana gibi ülkelere gönderildiğini öne sürdü. 

***
 

‘Yoksul çocuklar için dev bütçe gerek’
İngiltere’de çocukların yoksulluktan kurtarılması için her yıl ekstra 4,2 milyar sterline (10 milyar lira) ihtiyaç duyulduğu bildirildi. Bu miktarın “vergi kredisi” olarak ailelere verilmesi, yani ailelerin vergi giderlerinin bir bölümü ya da tümünün devlet tarafından üstlenilmesi için gerektiğine dikkati çeken The Joseph Rowntree (JRF) adlı Yahudi vakfı, 2010 yılı itibariyle İngiltere’de 2,3 milyon çocuğun sefalet koşulları içinde yaşıyor olacağını kaydetti.

***

 İranlı lezbiyen İngiltere’ye sığınabildi
İran’dan kaçan ve İngiltere’ye gelerek iltica talebinde bulunan lezbiyen Pegah Emambakhsh’ın talebi, 4 yıllık hukuk mücadelesi ve yürütülen büyük bir kampanyanın ardından kabul edildi.  41 yaşındaki Emambakhsh’ın, beraber olduğu kadının Tahran’da tutuklanıp yargılanarak, ölüm cezasına çarptırılmasının ardından kaçtığı İngiltere’de “ülkesine geri gönderilmesi halinde idam cezasına çarptırılacağı” gerekçesiyle yönelttiği iltica talebi geçen yıl mahkeme tarafından reddedilmişti.

***

Nükleer denizaltılar çarpıştı
İngiliz bulvar gazetesi The Sun, Atlas Okyanusu’nda bu ay başında bir İngiliz nükleer denizaltısının bir Fransız nükleer denizaltısı ile su altında çarpıştığını iddia etti. 

***

İngiltere’de alkol ve sigara tartışması
İngiltere’de karaciğer nakli yapılan hastaların yüzde 25’inde alkolik olduğunun ortaya çıkması tartışmalara yol açtı. Ulusal sağlık sistemi sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisini ödemeyeceğini açıklamıştı. The Observer’a göre, İngiltere Tıp Birliği Tıp Etiği Komitesi Başkanı Dr. Tony Calland, aslında doktorların alkolü bırakma yolunda ciddi adım atmamış bütün alkolik hastalara karaciğer nakli ameliyatı yapmayı reddetme hakları bulunduğunu söyledi.

***

Londra’da kaz ciğeri protestosu
Hayvan haklarını koruma örgütü PETA militanları, İngiltere’nin başkenti Londra’da kaz ciğeri üretimi için yapılan ‘zalimliği’ ve bu ürünleri satan mağazaları ‘üstsüz’ protesto ettiler. 

***

‘Batmasın derken tekel yaratıldı’
İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un krize karşı iki finas devini evlendirmesine ön ayak olması eleştirilerek ‘Zaten mali destek yeterliydi. Şimdi tekel yaratıldı’ denildi. The Daily Telegraph gazetesi “Başbakan Gordon Brown Lloyds-HBOS (Halifax) birleşmesi nedeniyle sanık sandalyesinde” manşetini kullandı.

***

‘Türk bankaları sıcağı hissediyor’
The Financial Times’ta ‘Türk bankalarının da sorunlu kredilerin sıcağını hissetmeye başladığı’ yorumu yer aldı. Gazeteye İstanbul’dan yazan Delphin Strauss’un haberinde “Sorunlu kredilerdeki büyük artış, 2008’in son çeyreğinde, uzun süredir şube ağlarını genişletip tüketici ve KOBİ kredilerini artırmakta olan Türk bankalarının kârlarını da kötü etkiledi” yorumu yapıldı.

***

İngiltere krize karşı para basacak
The Independent bugünkü manşetini İngiltere Merkez Bankası’nın (İMB) ‘Daha fazla para basmamız lazım’ mesajına ayırdı. İMB, para basmak için hükümetten sinyal bekliyor.

***

BMW 850 kişiyi işten çıkaracak
Alman otomobil üreticisi BMW, İngiltere’deki fabrikasında çalışan 850 kişiyi işten çıkaracak.

1082970cookie-checkİNGİLTERE’DEN… Fetullahçıların Irak toplantısı
Önceki haberKANADA’DAN… İdeoloji savaşları ve ateizm* (III)
Sonraki haberİNGİLTERE’DEN… Seçimleri CHP degil, adayları kazanacak
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.