İNGİLTERE’DEN… Türkler papucu elden verdi

Independent: THY’nin istatistikleri kötü

The Independent’te yazan emekli pilot ve havayolları güvenlik uzmanı Terry Tozer airsafe.com adlı bir internet sitesinin verilerine dayanarak, Türk Hava Yolları’nın Avrupa’da ölümcül kaza konusunda en kötü istatistiklere sahip olduğunu öne sürdü.

Eski pilot, ”Avrupa’nın en kötü siciline sahip havayolu” başlıklı yazısında “Havacılık kazalarında hayatta kalma şansınızı nasıl arttırırısınız?” sorusunu da “Uçuş güvenliği konusundan en önemli faktör, uçmayı seçtiğiniz havayolu şirketinin çalışma kültürüdür…” diye yanıtladı.

(Yazarın son yorumu akla uçuş güvenliğinde önceliği kurban ve dualara bel bağlayan bir iktidar ve THY yönetimi olduğunu getiriyor… Nasıl mı? THY 2006’da, apronda deve kestirerek adını duyuran Uçak Bakım Başkan Vekili Şükrü Can’ı adeta ödüllendirilerek Londra THY’ye tayin edilmişti… THY Genel Müdürü Temel Kotil’in sınıf arkadaşı. Olan Şükrü Can, THY’nin İngiltere’deki Avro şirketinden kiraladığı RJ tipi uçakların sağ sağlim iadesi üzerine deve kesince İngilizler bu olaydan rahatsız olup Ankara’ya şikayet etmişti.)

***

Kıbrıslı Türkler İngiliz bakana papucu elden verdi

İngiltere’de KKTC’deki izolasyonlara karşı mücadele eden Kıbrıslı Türk grup ‘Ambargolular’, Türk restoranındaki geceye katılan Dışişleri Bakanı David Miliband’ı dilekceye sarılmış eski bir terlik (Kıbrıs Türkleri “papuç” diyor) vererek protesto ettiler.

Enfield North Milletvekili Joan Ryan için Türk toplumu tarafından düzenlenen yardım yemeğinde gerçekleşti. Gecenin ana konuşmacısı olan Milliband, restorandan ayrılmak üzereyken yanına gelen Ambargolular üyesi İsmail Veli, bakana papucu elden vererek ‘papuç protestosu’nun en kibarını gerçekleştirmiş oldu…

***

İngiltere Filistin’de teknokrat hükümet önerdi 
İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Filistinli gruplar arasındaki diyalog sonucunda bir teknokratlar hükümeti kurulmasını umduklarını söyledi. (Hamas’ın Gazze direnişinin Filistin’de desteğini artırmasından kaynaklanan bir öneri denilebilir… ABD ve İngiltere’nin Hamas’ın önünü kesecek teknokratların ismini bile şimdiden saptadığı da söylenebilir…)

***

Açık mektup: Hamassız strateji gözden geçirilmeli’
İngiltere’nin ciddi ulusal basınından The Times’a mektup yazan bir grup tanınmış politikacı ve eski müzakereci Hamas’ı gözardı eden Ortadoğu stratejisinin tekrar gözden geçirilmesini istedi

The Times’a açık mektupta imzası bulunanlar şöyle:

“Eski İsrail Dışişleri Bakanı Şlomo Ben-Ami, BM’nin eski Ortadoğu Temsilcisi Alvaro de Soto, AB’nin eski Bosna Özel Temsilcisi Paddy Ashdown ve Kamboçya’da barış müzakereleri için tayin edilen Avustralya’nın eski Dışişleri Bakanı Gareth Evans, eski Ugandalı bakan Betty Bigombe,  Güney Afrikalı eski parlament ve Ulusal Barış Sekreteryası Ulusal Barış Komite üyesi Peter Gastrow, Kuzey İrlanda Asemblesi’ndeki Sinn Fein üyesi Gerry Kelly (Sinn Féin member of the Northern Ireland Assembly), Kuzey İrlanda Sosyal Demokrat Liberal Parti eski lideri John Hume, Diyalog Öneri Gurubu’ndan Dr Ram Manikkalingam ve Lord Patten of Barnes, Michael Ancram”

Açık mektupta özetle şöyle denildi:

“Eski barış müzakerecileri olarak bizler için, sonuç vermeyen tecrit stratejisini terk etmek ve Hamas’ı siyasi sürece dahil etmek hayati önem taşımaktadır… ABD’nin yeni yönetimi ve yeni Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell Ortadoğu sorununun çözümünde dayatmacı ideolojiler yerine yeni strateji umudu vermesini temenni ediyoruz…”

İsrailli eski general Moşe Dayan’ın “Eğer gerçekten barış istiyorsanız dostlarınızla değil düşmanınızla konuşmalısınız” sözüne yer verilen Açık mektupta, “Beğenin ya da beğenmeyin Hamas bir yere gitmiyor. Filistin toplumunun desteğini kazanarak 2006 seçimlerini demokratik olarak kazandı. İsrail ile Filistinliler arasındaki barışın, Gazze Şeridi’nin kontrolünü elinde bulunduran ve ekonomik ambargo, siyasi boykot ve askeri müdahalelere rağmen destek almayı sürdüren Hamas’sız mümkün değildir…”

Mektupta mevcut yaklaşımın işe yaramadığı ve yeni bir strateji bulunması gerektiği vurgulanarak ”Evet, çatışmanın son bulması için Hamas İsrail’i tanımalı, ama bu bir siyasi süreçte olmalı” denildi. (Kızım sana diyorum gelinim sen anal…)

***

Nükleer enerji karşıtı çevrecilerde U dönüşü…

Yeşil hareketin önde gelen isimleri nükleer enerji konusundaki muhalif tavırlarından 180 derecelik dönüş yaptılar.

The Independent’ın haberine göre nükleer enerji savunucusu çevreciler arasında çevre örgütü Greenpeace’in eski başkanı Stephen Tindale de var. “Peki neden bu tutum değişikliği?” sorusunu Tindale, şöyle açıklıyor:

”Nükleer santrallere kısmen çevre kirliliği ve nükleer atıklar nedeniyle, ama özellikle de nükleer silahların yayılmasından duyduğum korku yüzünden muhaliftim. Fikrimin değişmesi de bir gecede olmadı.

Zaman içinde özellikle Sibirya’da, donmuş tabakanın eriyerek metan gazının atmosfere yayılmasına neden olmasıyla sorun çok ciddi boyutlara ulaştı. Bu din değiştirmek gibi. Nükleere karşı olmak çevreci olmanın önemli bir parçasıydı, ama şimdi çevrecilerle konuştuğumda nükleer enerjinin ideal olmamakla birlikte iklim değişikliğinden çok daha iyi olduğu konusunda giderek yaygınlaşan bir kanı olduğunu görüyorum.”

***

‘Kusura bakmayın yanlış bilgi verdik’

Savunma bakanı İngiltere’nin Irak’ta ABD istihbaratının ”olağanüstü nakil” uygulamasında yaptığı işbirliği konusunda parlamentoya yanlış bilgi verdiklerini itiraf etti.

Savunma Bakanı John Hutton’un açıklamasına gore; İngiliz SAS komandolarının, 2004’te Irak’ta kendilerinin kontrolünde olmayan bir bölgede Leşker-i Tayyibe üyesi oldukları öne sürülen iki Pakistanlıyı tutuklayıp Amerikalılara vermiş ve onlar da tutukluları Afganistan’daki cezaevine nakil etmişler… Bakana göre tutukluların durumları gayet iyi…

Cenevre Sözleşmesi’ne göre savaş zamanında bireylerin başka ülkelere götürülmesi yasak… Savunma Bakanlığı ise, ”olayla sözleşmenin bir alakası yok” görüşünü savunuyor. Muhalefet ve insan hakları grupları hükümete tepkili ve soruşturma istiyorlar.

***

UAÖ: İsrail ve Filistin’e silah satmayın
LONDRA – Uluslararası Af Örgütü, BM’ye, İsrail ile Hamas ve diğer Filistinli gruplara giden silahların tamamına ambargo uygulanması çağrısında bulundu.

Merkezi Londra’da bulunan örgütten yapılan yazılı açıklamada, hem İsrail’in hem de Hamas’ın sivillere yönelik saldırılarda dışarıdan gelen silahları kullandığına dair kanıtlar toplandığı belirtildi ve her iki taraf da Gazze Şeridi’nde yönelik İsrail saldırıları sırasında savaş suçu işlemekle suçlandı.

***

Doğu Avrupa çökerse faturayı AB öder

The Economist kapak haberinde ”Doğru Avrupa çökerse, beraberinde Avrupa Birliği’ni de götürebilir” uyarısında bulundu.

Dergiye göre yıkım faturasını yine AB ödemek zorunda kalacak. Başta Macaristan olmak üzere 3 baltık ülkesinin AB’ye tam hazır olmadan kabul edildiğini belirten dergi, AB’nin tek Pazar anlayışı nedeniyle olası batmadan Avrupa’daki finans dünyasının zayıflayacağını öne sürdü.

Dergiye gore böyle bir olayda ise Rusya ve milliyetçilik yarar sağlayacak…

***

Yardım eden hükümete ‘kazık’
 
İşçi Partisi’nin batmaktan kurtardığı banka oyal Bank of Scotland (RBS) Fred Goodwin  17 milyon sterlin emeklilik ikramiyesinden vazgeçmiyor. Bankacıya göre hükümet bankaya yardım ederken kendi sözleşmesini de biliyordu…

***

Polis teşkilatına kriz darbesi

LONDRA – The Times gazetesinin manşet haberine göre, ekonomik krizin ülkeyi sürüklediği bunalım İngiltere’de polis teşkilatının zayıflamasına neden olacak. Gazete, ülke genelinde yerel polis yetkilileriyle görüşerek derlediği verileri aktarırken, polis sayısındaki azalma yaşandığını ve ”önemli ve acı” kesintilerin gerçekleşeceğini öne sürdü.

***

Guantanamo tutsağı İngiltere’ye döndü 
ABD’ye ait Guantanamo Üssü’nde alıkonurken sorgulanması sırasında işkenceye uğradığı iddiaları İngiliz yargısı ve hükümet arasında gerginlik yaratan tutsak Binyam Muhammed İngiltere’ye döndü.

Yargıçlar ay başında, Muhammed ile ilgili işkence iddialarına açıklık getirebileceği düşünülen bilgilerin yayımlanmasını istemiş fakat ABD’nin istihbarat işbirliğinden vazgeçme tehdidini kendilerine İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband’in ilettiğini söylemişlerdi.

***

İngiltere’den Afganistan’a ek asker
The Sunday Telegraph İngiltere’nin Afganistan’daki asker sayısını 10 binin üzerine çıkaracağını yazdı. Gazeteye göre, bu rakama önümüzdeki 12 ay içinde ulaşılacak. Gazete, İngiliz hükümetinin kararının ABD Başkanı Barack Obama’nın Afganistan’a 17 bin ek Amerikan askeri gönderme kararının hemen ardından alındığını belirtti.

***

İran’dan İngiltere’ye ‘gizli teklif’ 
LONDRA – BBC’ye konuşan üst düzey bir İngiliz diplomat, İran’ın 2005 yılında Irak’taki askerlere yönelik saldırıları durdurma teklifinde bulunduğunu söyledi. BBC’nin hazırladığı bir belgesel için konuşan İngiltere’nin Birleşmiş Milletler elçisi Sir John Sawers, İran’ın teklifinin Irak’ta yol kenarına yerleştirilen bombalar nedeniyle çok sayıda Amerikalı ve İngiliz askerin can verdiği bir döneme rastladığını söylüyor.

 

1082980cookie-checkİNGİLTERE’DEN… Türkler papucu elden verdi
Önceki haber78 kuşağı konuşunca…
Sonraki haberMürettabat için THY önünde tören
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.