İNGİLTERE’DEN… Yeni Oluşum ile Emin Aslan

Bu hafta oldukca yoğundu. İstanbul’da Yeni Oluşum’un gecesi, Londra’da Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (Turkish British Chamber of Commerce and Industry-TBCCI) Olağan Genel Kurulu…

Yeni Oluşum’dan daha önceleri söz etmiştim. Sağolsun Açık Gazete yazarlarından Birsen Altıner de alternatif basının temsilcisi olarak geceye katıldı ve ertesi günü Açık Gazete’deki köşesinde de akıcı üslubuyla geceyi anlattı. Ben de Yeni Oluşum Yönetim Kurulu Başkanı Turan Karabulut’un gecede yaptığı konuşmayı size aktararak yetinmek istiyorum. Toplumsal kaygılarla sivil demokrasiye örnek olması için kolları sıvadığımız Yeni Oluşum ile ilgili gelişmeleri size ileride aktarmayı sürdüreceğim.

TBCCI’a gelirsek… Yönetimine tekrar seçildiğim ve tüzük değişikliği haberleri biz henüz genel kuruldayken Açık Gazete’de yayınlandı. Editörümüz, beni ısrarla yönetimde görmek isteyen üyelere “teşekkür” etmekten başka yazacak başka bir şey bırakmadı.

Neyse sözü Karabulut’a bırakıyorum…

***

TURAN KARABULUT / YENİ OLUŞUM AÇILIŞ KONUŞMASI

Değerli konuklar,gecemize şeref veren saygı  değer  Dernek Başkanları ,sayın basın mensupları ve sevgili üye arkadaşlarım;Yeni Oluşum için bir milat olan bu geceye hepiniz hoş geldiniz.

İzninizle konuşmama bir saptama yaparak başlamak istiyorum.Biliyoruz ki ülkelerin gelişme ve büyüme hızları vatandaşlarına özellikle de gençlerine verilen fırsat ve desteklerle doğru orantılıdır.Gençlerin önünü açacak olan  fırsatları yaratabilecek kişiler, genellikle bu deneyim ve birikimlerini gençlerle paylaşmazlar.  
Sayın Ziya Akşahin,yaklaşık 1,5 yıl önce bizleri ilk çağırdığında vizyonu ile farklılığını kanıtladı.İnanın ilk birkaç toplantıda bu kadar büyük düşündüğünü anlayamadık.Önceleri sıradan bir dernek diye düşündük.Ancak,özellikle resmileşmeden önce kurduğumuz Çalışma Komitesi’nde ki arkadaşlarla olayın gerçek boyutlarını gördükçe inanılmaz bir heyecan duyduk ve böyle bir yapılanmanın içinde bulunmaktan gururlandık.Özellikle şimdi salondaki bu topluluğu gördüğümüzde gururumuz kat kat arttı.Ve bizler, vizyonomuzu büyütecek, bir araya gelerek güç odağı olabileceğimiz; Sn. Ziya Akşahin’in altın tepside sunduğu bu fırsata dört elle sarıldık. Doğaldır ki;her zaman yeni bir oluşum gerçekleştirilirken önce en yakındaki kişilerle başlanır. Biz de ortak payda olarak,belirli bir çevrede ki gençlerle yola çıktık.Ancak bırakın bir bölgeyi,bizim hedefimiz Türkiye’nin dört bir yanında ki aynı vizyona sahip gençlere ulaşmak, hatta yurt dışında da etkili olmak olduğu için kısa sürede ilk baştaki yakın çevremizin çok dışına çıktık.

Değerli misafirler,bizler hiçbir politik,ırk,din,dil ve mezhep ayrımı gözetmeksizin kurduğumuz bu dernekte neleri amaçladığımızı önünüzde ki broşürlerde çok genel hatları ile anlattık. Öncelikli hedefimiz üyelerimiz arasında çeşitli etkinliklerle sosyal birlikteliği sağlamaktır.Örneğin,toplumda ki önemli kişilerden güncel konular hakkında üyelerimize konferanslar verdireceğiz; üyelerimize ve çocuklarına ihtiyaç duyulan her konuda kurslar düzenleyeceğiz.Bizimle birlikte olan arkadaşlarımızın içinde de bu tür kursları verebilecek olanlardan faydalanacağımız gibi dışardan da destek alacağız.Gerekli gördüğümüz her kişi ve kurumun (üniversiteler dahil) yardımına başvuracağız.

Bir bilgi bankası oluşturarak, gerek ulusal gerek uluslar arası bizimle aynı vizyona sahip ve Yeni Oluşum’a faydası olacağına inandığımız kurumların bilgi bankaları ile ilişkilendireceğiz.

Kuracağımız internet gazetesinde  herkesin görüşlerine yer vererek çoksesliliği sağlamayı ve böylece tüm topluma ulaşmayı hedefliyoruz

Yeni Oluşum üyelerinin, aileleri ile beraber gelebileceği,misafirlerini ağırlayabileceği lokalleri, öncelik İstanbul olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında  en kısa sürede hizmete sunacağız.Bu lokallerde  bir yanda çocuklarımız kütüphaneden veya internetten faydalanırken  bizler farklı etkinliklerde bulunabileceğiz.Hedefimiz üyelerimizin birlikte çok keyifli vakit geçirebileceği  lokallere sahip olmaktır.İstanbul lokalimizin açılması ile birlikte tüm sosyal etkinliklerimiz süratle başlayacaktır.

Bizler inanıyoruz ki;sosyal birlikteliği sağladıktan sonra mutlaka ekonomik birliktelik gerçekleşecektir.Şu anda dahi bazı üyelerimizin mevcut projeleri hakkında faydalı bilgiler vererek destek oluyoruz.Tek başımıza ulaşamayacağımız   yerlere Yeni Oluşum’un gücü ile rahatlıkla girebileceğimize inanıyoruz.

Önceliklerimizden bir diğeri;Yeni Oluşum üyelerinin birbirleri ile iş yapmasını sağlamaktır.Ayrıca ,önümüze somut projelerle gelen üyelerimizin,ilk olarak konu ile ilgili uzman kişilerle görüşmelerini; arkasından finans desteği verebilecek kurumlarla bir araya gelmelerini sağlamak faaliyetlerimizin arasında  olacaktır.

Sayın konuklar,sizlere üyelerimize sunacağımız somut bir projeden bahsedeyim.
Yurt dışına giden Yeni Oluşum üyelerinin,gittikleri ülkede yalnız kalmamaları ve dahası destek görebilmeleri için yurt dışı dernekleri ile temasa geçmeye başladık .İlk örneği Romanya’nın en seçkin derneği olan TIAD ;yani Türk İş Adamları Derneği’dir.Bu dernek yönetimi ile görüşmelerimiz devam ediyor.Protokolü imzalamayı gerçekleştirdiğimiz taktirde; üyelerimiz Romanya’ya gittiğinde o derneğin üyesiymiş gibi destek göreceklerdir.   İmzalandığında  herkese duyuracağımız bu anlaşma; diğer ülkelerde ki Türk İş Adamları Dernekleri ile ilgili çalışmalarımıza örnek olacaktır.Dünya Türk İş Adamları Dernekleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Ziya Akşahin aracılığı ile İngiltere başta olmak üzere tüm AB ülkeleri ile çalışmalar başlamıştır.
Ve bunlar sadece başlangıçtır.

Değerli misafirler,derneğimizin en önemli özelliklerinden biri üyelerimizin çoğunluğunun bayan olmasıdır.Biliyorsunuz,son yıllarda Türk İş Dünyasında ve sosyal hayatında bayanların ağırlığı iyice artmıştır.Yine de biz bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz.Bizim de çok iyi yetişmiş bayan üyelerimiz var.İnanın Onlar Yeni Oluşum’da hep ön planda olacaklardır.

Sayın konuklar;aramızda basın mensupları,dernek yöneticileri,holding yöneticileri,şirket sahipleri veya bize ışık tutacak fikirleri olan kişiler var.Hedeflerimize kısa sürede ulaşabilmemiz için hepinizin desteğine ihtiyacımız var.

Bu mutlu günümüzde bizi yalnız bırakmadığınız için hepinize Yönetim Kurulum ve arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum.
Ancak aramızda öyle biri var ki; hiçbir menfaat beklemeden,ömrü boyunca yıllarca çalışarak elde ettiği bilgi birikimi,tecrübe ve çevresini bizlere sunan, maddi ve manevi desteğini esirgemeyen Yeni Oluşum’un fikir babası ve bugüne gelmesini sağlayan Onursal Başkanımız Sayın Ziya Akşahin’e ayrıca şükranlarımızı sunuyor ; kendisini kürsüye davet ediyorum.

İyi ki varsınız!


***

Size aktarmak istediğim bir diğer konu da dürüstlüğü ve çalışkanlığı ile emniyet teşkilatında adı marka olan dostumuz Emin Aslan’ı AK Parti hükümeti görevden aldı. Kamuoyuna demokrasi dersi vermeye kalkan takiyyecilerin Sayın Aslan’ı görevden alması benim için sürpriz olmadı ama Türkiye için gerçek bir kayıp oldu. Neyse devran döner Türkiye’nin yetiştirdiği gerçek bir değer olan Sayın Aslan daha etkin bir görevde hizmetini sürdürür.

Hürriyet Gazetesi’nden severek okuduğumuz Sayın Yalçın Bayer, Sayın Aslan’ın öyküsünü çok güzel kaleme almış. Köşemde Sayın Bayer’i çaysız kahvesiz konuk etmek istiyorum. Umarım bir gün yolu Londra’ya düşer kendisini Açık Gazete olarak misafir ederiz. Sayın Bayer’in köşesini aktarıyorum…


***

YALÇIN BAYER / ASLAN AVI BAŞARILI OLDU!

Türkbank ihalesine fesat karıştırılmasıyla ilgili olarak dönemin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi (KOM) Başkanı Emin Aslan’la ilgili olarak bu köşede çok yazı yazdık; ‘Aslan avlanacak’ diye…

Beklenen oldu. Aslan son bulunduğu Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı görevinden ‘avlanarak’ alındı ve böylece belirli güçler de muradına erdi.

Aynı Hanefi Avcı’ya yapıldığı gibi…

Hanefi Avcı da Enerji Bakanlığı’na yönelik operasyon nedeniyle ‘tu kaka’ isimlerden biriydi. Hakkında iki kez kararname hazırlandı, ancak bunlar Cumhurbaşkanlığı’ndan döndü. Sonunda kitabına uydurulan bir gerekçe ile Edirne Emniyet Müdürlüğü’ne gönderildi.

Hükümet, mahkeme kararıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Yardımcılığı görevine başlayacak olan Abdullah Bolcu’yu, Emin Aslan’ın yerine tayin etti. Böylece hükümetin daha önce defalarca görevden almayı düşündüğü Aslan, bir müdürün mahkeme kararıyla göreve dönmesi gerekçe gösterilerek kızağa çekildi. Böylece hem Cumhurbaşkanlığı hem de askerin tepkisine karşı uygun bir ‘kılıf’ hazırlandı. Hükümet, ‘askere yakın’ olarak değerlendirdiği Emin Aslan’dan uzun süredir rahatsızdı. AKP şu ana kadar Aslan’ı görevden alamamış ancak etkisizleştirmiş, yetkilerini budamıştı.

Aslan, istihbarat ve terörde belki de en uzun süre çalışan uzmanlaşmış az sayıda polis şefinden biriydi… Mehmet Ağar’ın Emniyet Genel Müdürlüğü döneminde İstihbarat Daire Başkanlığı, Sadettin Tantan’ın İçişleri Bakanlığı döneminde de Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nda bulundu.

Aslan’ın başında bulunduğu KOM Daire Başkanlığı, diğer birimlerle birlikte sadece 2000 yılında ‘Paraşüt’, ‘Kasırga, ‘Buffalo’ gibi 10 planlı operasyon gerçekleştirerek, Türkiye bütçesine 3.5 katrilyon katkı sağlamıştı. Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk operasyonu sayılan ‘Örümcek Ağı’ da Aslan’ın döneminde yapılmıştı.

Emniyette liyakatı ve devlete bağlılığı her şeyin önünde tutan kuşağın son temsilcisi sayılan Aslan, yabancı ülkelerin emniyet örgütleriyle anlaşmalar gereğince kurduğu ilişkiler nedeniyle birçok mafya bağlantısını ortaya çıkarttı ve bunların yakalanarak Türkiye’ye getirilmesini sağladı. Aslan çok sayıda İşletme-İktisat mezunu genci emniyet kadrolarına kazandırdı ve bunlara operasyonlarda görev verdi. En büyük destekçisi de İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’dı.

Öyle ki, o dönem gözaltına alınan bir zanlının şu sözü hálá Emniyet’te konuşulur:

‘Serbest kalırsam bu komiserlerden birini şirketin başına geçireyim. Bizim muhasebe müdüründen daha fazla işi biliyor.’

TÜRKBANK DAVASI

İlginç bir durumu da hatırlatalım… Aslan, 4.8.1998 tarihinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi (KOM) Başkanı olarak Korkmaz Yiğit ile Alaattin Çakıcı arasında bağlantı olduğuna dair ‘resmi’ yazıyı hazırlayan kişiydi. O yüzden ANAP’lılar tarafından sevilmiyordu.

İlginç olan Aslan’ın ismi kusurlu gibi ‘Türkbank’ raporuna monte edilmek istendi.

Kısa bir süre önce Türkbank davasının görüldüğü Yüce Divan’a Ahmet Büyükkaya sahte ismiyle bir ihbar mektubu gönderildi. Mektupta daha önce de yazdığımız gibi Emin Aslan başta olmak üzere Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan ve İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, Türkbank ihalesine fesat karıştırmaya iştirak ile suçlanıyorlar. Adı geçen polis müdürlerinin, görevlerini nasıl özveri ile yaptıkları bilinirken, Aslan’ın bir mahkeme kararı gerekçe gösterilerek yerinden edilmesi, aylar önce yazdığımız gibi ‘Aslan’ın avlanması’ ile sonuçlandı.

Artık AKP hiç kimseyi Türkiye’de yolsuzluklar konusunda ‘çok önemli adımlar atacağına’ inandıramaz.

Aslan’ın suçu!

DYP döneminde ‘Enişte’nin, ANAP döneminde ‘Biraderler’in, şimdi de AKP’nin hedefi olan Emin Aslan, 25.4.2001’de İstanbul Hilton Oteli’ndeki ‘Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele’ seminerinde şu çarpıcı konuşmayı yapmıştı:

‘Amacımız gerçekten suça zemin hazırlayarak kamu mal ve kaynaklarını çalan ve çaldıranlardır. Operasyonların nedeni bilgisiz ve liyakatsiz yöneticiler, suça zemin hazırlayanlar, ağır ihmal veya kasıtlı olarak kamu mal ve kaynaklarına sahip çıkmayarak devletin soyulmasına sebep olanlar ve soyanlar bizim hedefimizdir.’

Anlaşıldı mı Aslan neden görevden alındığı?

***

Bu hafta üç konu ve iki konuk yazarımız oldu. Gelecek haftalarda iyi haberlerde buluşmak üzere…

__________________

* Akşahin: BABİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası’nın Avrupa – Türkiye İlişkilerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu Başkan Yardımcısı ve İngiltere Temsilcisi, Açık Gazete Danışma Kurulu üyesi

1600190cookie-checkİNGİLTERE’DEN… Yeni Oluşum ile Emin Aslan

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.