‘Nükleer İran’la yaşamanın yolları var’

Sorumluluk alanı Orta Doğu’yu kapsayan ABD Merkez Komutanlığı CENTCOM’un kısa zaman öncesine kadar komutanlığını yürüten emekli general John Abizaid, İran’ın nükleer silahlar elde etmesi durumunda bile bunun katlanılabilir bir durum olacağını belirterek, bu ülkeye saldırılmasına karşı çıktı. 

Washington’da bir düşünce kuruluşunda konuşan Abizaid, ”dünyanın o bölgesinde devletten devlete bir savaş herkes için yıkım olur ve bizim, mümkün olduğunca bundan uzak durmamız gerek” dedi. 

Abizaid, İran’ın nükleer silah sahibi olması durumunda bile ABD’nin, Tahran’ı caydıracak kadar büyük bir askeri gücünün bulunduğunu vurguladı. Abizaid, ”şunu görelim: nükleer bir Sovyetler Birliği’yle nasıl yaşadıysak nükleer bir Çin’le, nükleer başkalarıyla nasıl yaşıyorsak nükleer bir İran’la da yaşamanın yolları var” diye konuştu. 

İran’ın nükleer güç sahibi olması durumunda ”çılgınlık” yapabileceği görüşüne de karşı çıkan Abizaid, ”Tahran yönetimindeki bazılarının rasyonel görünmemesine karşın İran’ın intihara niyetli bir ülke olmadığını” söyledi. Uzmanlar, Abizaid’in sözlerinin özellikle Irak’taki savaştan yorgun ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri’nin de görüşünü yansıttığına işaret ediyor.

1158190cookie-check‘Nükleer İran’la yaşamanın yolları var’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.