‘No İngiliş, No Biftek!’

Philadelphia’da ünlü Geno Lokantası, kapısına astığı tabelayla, bundan böyle İngilizce dışında sipariş kabul etmeyeceğini duyurdu.

“Burası Amerika! Siparişi İngilizce yap!” uyarısına karşın, içeri girenlerden başka dil konuşan çıkarsa, işyeri sahibinin kesin talimatıyla garsonlar masaya servis yapmayacak.

İspanyolca konuşan Hispanik-Latin Amerikalıların yoğunlukta olduğu Eyalet’te Geno Lokantaları sahibi Joey Vento’nun bu kararı büyük tepki yarattı. İspanyol azınlık sözcüleri yasal yoldan şikâyette bulunmakta gecikmedi. Durum, Geno lokantalar zincirinin bulunduğu Pennsilvania Eyaleti’nde resmî İnsanhakları Komisyonu’nca değerlendirmeye alındı. Şikâyet yerinde bulunursa Geno’ya yaptırım uygulanacak.

Yaklaşık 30 milyondan fazla Latin kökenli yurttaşı bulunan, aynı zamanda 12 milyon kadar kaçak göçmen barındıran ABD’de “Arap saçına” dönmüş göçmen sorunu böylece dil kavgasına dönüştü.

Öte yandan, Geno’nun bu kararı ABD’de, bir kaç gündür, basını ve yorumcuları uğraştıran konu oldu. ABD’nin bir göçmenler ülkesi olduğunu anımsatanlar, lokanta sahiibi J. Vento’nun da bir kuşak önce İtalyan göçmeni olduğunu söylüyordu.

Amerikan İnsan Hakları Örgütü’nün sözcüsü Mary Catherine Roper, İtalyan Vento’nun İngilizce kullanarak İspanyol ayrımcılığı yaptığını savladı.

Bazı muhafazakâr Amerikan hukukçularının, Geno’nun sahibi Vento’nun ifade ve dil seçme özgürlüğüne saygı duyulması gerektiği yollu açıklamaları da oldu. Vento’dan yana çıkanların yorumlarında, “O vakit İspanyollar da isterlerse kendi Meksika lokantalarına İngilizceyi sokmasınlar, bu da onların hakkıdır!” deniliyordu.

 

 

1130410cookie-check‘No İngiliş, No Biftek!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.