Noel Baba da bizim gibi Türkiyeli

Noel Baba yani İngilizcesiyle “Father Christmas” da bizim gibi bir Anadolulu…

Noel Baba St. Nicholas 245’de doğduğu Anadolu’da “İyiliğin iyisi gizlidir” felsefesiyle insanlara yardım etti. Noel Baba’yı kapitalizmin adamı yapmak isteyen Coca Cola 1931’de şimdiki Noel Baba tipini reklam amacıyla yarattı.

Şimdi “Noel Baba’nın Hıristiyanların (gerçi kültürün bir parçası olmuştur artık) Christmas kutlamalarıyla doğrudan bir ilişkisi yok” desem. İnanır mısınız? Anlatayım.

Noel Baba diye bilinen Niko, 245’de Türkiye’de bir Akdeniz kasabası olan Patara’da doğar. Benim gibi has Anadoluludur. Piskopos seçilince de St. Nicholas diye anılır.

Yaptığı gizli iyiliklerle ünlenen St. Nicholas’ın evlenemeyen komşusu için bacadan altın attığı, altınların da çorbanın içinden sürpriz olarak çıktığı bilinir. Anadolu’da iyiliğin iyisi gizlidir hãlã…

Anadolulu Aziz Nicholas’ın Anadolu yardım kültürü Cenevizlilerce Avrupa’ya, Hollanda’lılarca da ABD’ye taşındı. St. Nicholas öldüğünde Kale yakınlarındaki lahide gömüldü. Cenevizler , St. Nicholas’ın kemiklerini Antalya’dan İtalya Bari’de inşa edilen lahite kaçırdılar. Romalıların 6 Aralık çocuklara hediye dağıtma günü St. Nicholas’ı anma günüyle birleşti. Daha sonra bu gelenek, 24 aralık gecesi Avrupa’da (25 Aralık İngiltere’de) Christmas kutlamalarına dönüştü.

Noel Baba aslında beyaz atıyla dünyanın çevresinde uçan Norveçli mitolojik tanrı Vodan’ın imajıdır. 8 ren geyiğinin çektiği uçan kızak da William Gilley’in bir çocuk şiirinden esinlenildi. İsveçli Haddon Sundblom da 1931’de günümüzde yaygın bir biçimde kullanılan Noel Baba çizimini Coca Cola reklamı için hazırlamıştı. Sundblom’un çizgisini çocuklar benimseyince Noel Baba, evrensel kültürün bir parçası oldu.

NOEL BABA ANADOLULU

Yüzyılımızda “emperyalist, kuzeyli, gelişmiş, sanayileşmiş” ya da “birinci dünya” diye tanımlanan ülkelerin kültürleri de ekonomileri gibi evrenselleşmede baskın ve belirleyici yanı oluşturuyor.

Noel Baba’nın evrenselleşmedeki özü, çocukların gizli hediyelerle mutlu edilmesi. “Anadolulu Niko Efendi’nin Noel Baba’ya dönüşmesini, gelişmiş kapitalist ülkelerdeki insana özgü değerlere olan özlem” diye açıklamak çok safça olur. Kapitalizmle özdeşleşen Coca Cola; Noel Baba’ya el attığına göre, kapitalizmin tüketim ekonomisindeki art niyetini düşünmemiz gerekir.

Bir başka olgu da Noel Baba’nın Anadoluluğunun gözardı edilmesi… “Emperyalist, kuzeyli, gelişmiş, sanayileşmiş” ya da “batılı” diye tanımlanan ülkeler, yakın tarihlerine şöyle bir göz atsalar; Noel Baba’nın Demreli olduğunu ve pek çok önemli şahsiyetin de köklerinin Anadolu’ya, Truva’ya uzandığını görecekler.

Noel Baba’nın topraklarında “tereciye tere satmak” diye bir deyim vardır. Batı’nın tere satmaya çalıştığı Anadolu, Batıya verdiklerini geri alırsa paralarıyla çırılçıplak kalırlar bu soğukta. Yalnızca Noel Baba’yı geri çekse, Noel kutlamasız kalırlar bu Noel’de. Bütün bunları biliyorlar mı? Bilmiyorum!

Noel Baba, CocoCola’nın adamı mı diye sorarsanız? Anadolu onu kimseye bırakmaz! Onu adım gibi biliyorum.

Bu arada Açe Bölgesi Uleması; Müslümanların 25 Aralık’da Hristiyan komşu ve arkadaşlarının Noel’ini kutlamalarını “günah” ilan ederek yasak koymuş. Bu karara inat herkesin Noel’i kutlu olsun dostlarım… Tabii yeni yılınız da…

1084190cookie-checkNoel Baba da bizim gibi Türkiyeli
Önceki haberABD göstergelerinin açıklayıcılığı
Sonraki haber‘BM Cameron’ın göç yasasını kınadı’
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.