N’olcak bu Brexit…

İngiltere gündemi oldukca yoğun… British Airways (BA) firmasının pilotları, maaş ve çalışma şartlarını gerekçe göstererek 9 ve 10 Eylül’de iki sürecek bir grev gerçekleştirdi. BA grevi, “İşçiler depo doluyken greve gitmezler” ilkesine uygun olarak yapıldı. Tatil dönüşü ve okulların açıldığı haftaya denk düşen grev işverenin bileğini bükmeyi amaçlıyordu. BBC’nin sorularını yanıtlayan Kıbrıs’taki grev mağduru tatilciler, duygularını aktarırken sadece kendi mağduriyetini aktarmaları dikkatimi çekti. Oysa grev öncesi pilotları mağdur eden, grevde kendilerini mağdur eden BA işverenine iki kelam etseydiler hoş olurdu.

***

İngiltere’de Brexit herkese kabak tadı vermeyi sürdürüyor. Morning Star, Faşist Nigel Farage’ın Muhafazakar Başbakan Boris Johnson’a İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn’in önünü kesmek için kolkola yürümeye çağırdığını yazdı. Johnson’ın 15 Ekim’de erken genel seçime gidilmesini öngören teklifi, 650 üyeli parlamentodan geçmesi için gereken 3’te 2’lik çoğunluğa erişemeyip ikinci kez reddedilirken, parlamento Brexit tartışmaları arasında 14 Ekim’e kadar tatile girdi.

Avam Kamarası’nın Başkanı John Bercow da 31 Ekim’de görevi bırakacağını açıkladı. Başkan milletvekillerinden yana kullandığı inisiyatif ile Brexit tarihinin önce 29 Mart’tan 31 Ekim’e ertelenmesine, son olarak da geçen hafta ülkenin 31 Ekim’de anlaşmasız Brexit yoluna girmesini önleyecek bir yasanın çıkarılmasına zemin sağlamıştı. Bercow’un dünya gündemine taşıyan bir kararı da İngiltere’yi ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump’ı “ırkçı ve cinsiyetçi” diye nitelendirerek parlamentoya hitap etmesine izin vermemesi olmuştu. Brexit tartışmalarında aldığı kararlar Bercow’u ülkedeki aşırı sağ Brexitçi kitlenin hedefi haline getirmişti.

N’olacak derseniz önce erken seçim, sonra Jeremy Corby’in başbakan olduğu İşçi Partisi ile Liberal Demokrat koalisyonu ve referandumun yenilenmesi ufukta görünüyor gibi. Haliyle olası bir referandum da “AB’de kalalım” çıkar diye düşünüyorum. Bekleyip göreceğiz.

***

İngiltere’de okullar açıldı. Diyetisyen Yusuf Öztürk, gelişim çağındaki çocukların dengeli beslenmelerinin okuldaki başarılarını da olumlu etkileyeceğini belirterek şunları yazıyor:

“Sağlıklı ve zinde olan çocuklar, öğrenmeye hazırdır. Besinler vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. Beynin çalışması için gerekli olan glikoz, karbonhidrat kaynakları ile vücuda girer. Çocukların okul başarısı için ihtiyacı olan besinleri dengeli bir şekilde tüketmesi önemlidir. Şiddetli besin öğesi yetersizlikleri öğrencilerde öğrenme üzerine dikkat dağınıklığı, algılamada ve öğrenmede güçlük, yorgunluk gibi olumsuz etkiler oluşturabilmektedir.”

Öztürk, çocuklara “besin piramidi” öğretilmesini önererek yemekte çeşitlilik, denge ve yeterli miktar çok önemli diyor.

Uzman öğrencinin kahvaltıyı altın öğün olarak niteleyerek, “Kahvaltı yapan öğrenciler; derslere daha çok katılır, problemleri daha kolay çözer ve derse daha iyi odaklanırlar. Ayrıca kahvaltı yapan çocuklarda obezite görülme oranı daha azdır” yorumunu yapıyor.

2335920cookie-checkN’olcak bu Brexit…
Önceki haberToprağı ve suyu koruması gereken bakanlık, kirliliğe neden oluyor!
Sonraki haberİNGİLTERE… Sokağa çıkan gençleri destekleyelim
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.