“N’olcak Somali’nin hali” konferansı

Terör tehdidi ve Somali açıklarındaki korsanlık vakaları da tartışılacak konular arasında. Konferansın katılımcıları arasında Türkiye ve Katar da var.

Financial Times, Somali’de 1991’den bu yana merkezi hükümetin bulunmadığını, El Kaide’yle bağlantıları olduğu söylenen el Şebab’ın, ülkenin güneyinde ve merkezinde genişçe bir bölgeyi yönettiğini yazdı. Gazete Somali açıklarında korsanlık faaliyetlerinin dünya ekonomisine 7 milyar dolara mal olduğunu, kıtlık nedeniyle 4 milyon kişinin hayatının tehlikeye girdiğini aktardı.

Financial Times, “Geçen yıl kıtlık sırasında Türkiye ve Körfez ülkeleri gibi Müslüman ülkelerin yeni yaklaşımlar getirdiği” belirterek, “Kimi çevreler, İngiltere’nin, Somali’de büyükelçilik açan Türkiye’ye mahcup edici şekilde yetişmeye çalıştığı yolunda yorumlar yapıyor” değerlendirmesini yaptı. Gazeteye göre konferans, kalıcı bir değişim sağlayabilir.

Times gazetesi ise özel haberinde Londra’daki bazı çetelerin Somali’de savaşmak üzere İngiltere vatandaşı gençleri topladığını yazdı. Habere göre Somalililerin yoğun olduğu kimi çetelerdeki İslamcı radikal kesimler, eş Şebab için savaşmak isteyen gençlere para sağlayıp seyahatlerini düzenliyor.

1332940cookie-check“N’olcak Somali’nin hali” konferansı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.