İnternet gazeteleri Çin’in sorunu oldu

Merkezi New York’daki CTP, Çinli internet gazetecilerin yurdışı yazılarından dolayı tutuklandığını internet sitelerine sıkı bir gözetim getirdiği ve yönetim karşıtlarının kapatıldığını açıkladı.  Tsinghua Üniversitesi internet sitesi ‘chat’ odası da ‘tehlikeli’ bulunarak kapatılanlar arasında…


CPT, Çin’in gazetecileri derhal bırakılmasını ve uluslararası basın haklarını tanımasını istedi. CPJ Yürütme Kurulu Başkanı Ann Cooper, Çin’de yönetimi eleştiren gazetecilerin tutuklanmaya devam ettiğini belirterek, “Uluslararası hukukca basına tanınan temel özgürlükler ne yazık ki çiğnenmektedir” dedi.


İNTERNET SINIR TANIMIYOR


CPT’nin açıklamasında yer alan internet gazeteci Zhang Lin (29) yurtdışı internet sitelerine yazdığı politik yazılarından dolayı hapise atıldı. Çin’de bir başka internet gazetecisi Zheng Yichun’un da yönetimi eleştirdiği için Aralık’tan bu yana hapiste tutuluyor.


CPJ, Lin ile ilgili şu açıklamayı yaptı:


“Lin politik reformlar ve demokratik açılım isteğiyle yönetimi eleştiren yazılarıyla tanınıyor. Evhapsinde ölen eski Komünist partisi Genel Sekreteri Zhao Ziyang’ın anma töreninden döndüğü gün tutuklandı. Eşi ve avukatlarıyla görüştürülmemesinin ötesinde avukatına Guo Guoting’a da bir yıllık kısıtlama getirildi.”


CPJ,  tutuklu diğer internet gazeteci ve şair Zheng Yichun ile ilgili olarak da, “Ailesine de baskı yapılarak, rismi bir açıklamanın dışında dışarıya bilgi verilmemesi istenmiş. 3 Aralık’tan bu yana tutuklu bulunan Yichun, Çin dışındaki internet sitelerine politik eleştiriler yazıyordu…”


Basın özgürlüğü açısından en kötü karneye sahip Çin’de 2004’de 40’tan fazla gazeteci hapis cezasına çarptırılmıştı.

678050cookie-checkİnternet gazeteleri Çin’in sorunu oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.