O bir ‘Siyah Akasya’ydı…

Son çatışmada öldürüldüğü açıklanan nam-ı diğen Siyah Akasya köylüler tarafından sevilen efsane bir liderdi.

Latin Amerika’da hala tutunabilen en büyük gerilla hareketi olan FARC otuz yıldır devlete karşı savaşıyor. Sosyalist bir yöonetim kurmaya çalışan ideolojik temelli bir hareket… ABD, FARC’a karşı Kolombiya hükümetini destekliyor. Küba’nın geçmişte FARC’ı desteklediği biliniyor. FARC esas olarak Kolombiyalı köylülerin yaygın desteğine sahip. FARC’ın elinde tuttuğu çoğu işadamı rehinelerin kurtarılması için bir süre önce Latin Amerika’nın saygın ismi Venezuela Başkanı Hugo Çavez aracılığa soyunmuştu.

SAVUNMA BAKANI SUÇLADI

Savunma Bakanı Juan Manuel  Santos, FARC’ın uyuşturucu trafiğinden, silah alım-satımından ve finansal durumundan sorumlu Başkan Medina’nın, diğer 16 gerilla ile Kolombiya’nın Cumariba bölgesinde öldürüldüğünü söyledi. Kara ve hava kuvvetlerine bağlı askerlerin ve polisin birlikte gerçekleştirdiği harekattan sonra FARC’ın 16 Cephesi gerillalarının cesetleri, çok sayıda silah ve teçhizat ele geçirildiği açıklandı.

CESETLER ÜZERİNE PAZARLIK

Diğer taraftan, Kolombiya’nın, 18 Haziran 2007 tarihinde FARC’ın öldürdüğü 11 milletvekilinin cesetlerini almak için yaptığı pazarlık sona erdi ve sonunda gerillalar, Kolombiya Kızıl Hac görevlilerine,  öldürdükleri 11 milletvekilini sakladıkları yerin koordinatlarını verdiler. FARC, Nisan ayında kaçırdığı 11 milletvekilini Haziran ayında öldürmüş ve cesetlerin iadesini reddetmişti. Yetkililer, cesetlerin bulunduğu yerin belirlendiğini ve en geç Perşembe günü cesetleri ailelerine teslim edecekleri  söylediler.

Yine, dün FARC ve Kolombiya silahlı kuvvetleri arasında Bogota’ya 180 km. uzaklıkta bulunan Alta Montana Numero 5 dağlarında çıkan çatışmada, gerillalar 10 askeri öldürdüler. Çatışmaya katılan diğer 5 askere ise ne olduğu hala bilinmiyor.

1157250cookie-checkO bir ‘Siyah Akasya’ydı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.