Obama: Herşeyi yapmaya hazırım

Beyaz Saray’da TSİ yaklaşık 18.35’te başlayan görüşme, yaklaşık 2 saat sürdü ve 20.20’de sona erdi.

Görüşmeye, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da katıldı.

Görüşmede, ABD tarafından da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones ile yardımcısı Tom Donilon, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Kıdemli Direktörü Elizabeth Sherwood-Randall, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Rahm Emanuel ve ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Phil Gordon da hazır bulundu.

Obama ile Erdoğan, heyetler arası görüşmelerden sonra başbaşa da görüştü.

Obama ve Erdoğan, kısa süre sonra ortak basın açıklaması yapacak, ardından Kabine Odası’nda çalışma öğle yemeğine geçecekler. Yemek, basına kapalı olacak.

Erdoğan-Obama, görüşmesi planlanandan yaklaşık 1 saat daha uzun sürdü. İkilinin TSİ 19.15’te çalışma yemeğine geçmeleri bekleniyordu.

John Hopkins Üniversitesi’nde, ”21. Yüzyılda Diplomasi Yoluyla Barışı Tesis Eden Türkiye” konulu bir konuşma yapacak olan Erdoğan, düşünce kuruluşu SETA’nın düzenleyeceği ”Dünya Siyasetinde Türkiye” başlıklı toplantıda da bir konuşma gerçekleştirecek.

OBAMA: HERŞEYİ YAPMAYA HAZIRIM

Obama, görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Erdoğan ile görüşmesinde hem ABD’nin hem de Türkiye’nin önem verdiği pek çok konuyu ele alma fırsatı bulduklarını söyleyerek Afganistan’a istikrarın getirilmesi konusunda gösterdikleri destekten dolayı, Başbakan Erdoğan’a ve Türkiye’ye teşekkürlerini ifade ettiğini kaydetti.

Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

“NATO müttefiki olarak Türkiye’nin NATO’daki pozisyonunun güçlendirilmesi, füze savunma sistemi üzerine yapılabilecekler üzerinde konuştuk. Başbakan Erdoğan’ı Türk-Ermeni ilişkilerini normalleştirilmesi sürecinde attığı cesur adımlardan dolayı tebrik ettim ve bu yolda ilerlemesi için kendisini cesaretlendirmeye çalıştım. Terörist faaliyetlere karşı dünyanın neresinde olursa olsun birlikte savaşmak için yapmış olduğumuz taahhüdü bir kez daha tekrarladık. Türk halkına son terörist saldırıda vermiş olduğu şehitler nedeniyle baş sağlığı dileklerimi ilettim ve bu saldırının faillerinin adalet önüne çıkarılması konusunda ABD’nin yapacağı katkılardan bahsettim. Son olarak da çok da kolay olmayan dini ve etnik azınlıkların Türkiye’deki siyasi sürece dahil edilmesi konusunda Başbakan Erdoğan’ı başarılarından dolayı tebrik ettim.”

Obama, Türkiye’ye Heybeliada Ruhban Okulu’nun tekrar açılması konusunda mümkün olduğu kadar destek vermeyi istediklerini de söyledi.

Türkiye ile ABD arasındaki bağların güçleneceği konusunda son derece ümitli olduğunu belirten Obama, bunun sadece NATO, askeri ve stratejik ilişkiler bağlamında değil, ekonomik ilişkileri güçlendirilmesiyle de sağlanacağını ifade etti.
Obama, “Türkiye çok büyük bir ülke, çevresindeki ülkeleri de etkileyen bir ülke, bu nedenle Türkiye gibi bir ülkeye dostum demekten, Başbakan Erdoğan’a da arkadaşım demekten son derece mutluyum. Aramızdaki ilişkilerin yıllarca aşamalı bir şekilde devam edeceğini ümit ediyorum” diye konuştu.

1226080cookie-checkObama: Herşeyi yapmaya hazırım

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.