Obama İran’a göz kırptı

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesiyle İran arasında doğrudan diyalog kurulması için gereken koşulların birkaç ay içinde sağlanabileceğini umduğunu, ancak Tahran’ın da tutumunu değiştireceğine ilişkin işaret vermesi gerektiğini söyledi.

Yeni Başkan Obama, Beyaz Saray’da düzenlediği ilk büyük basın toplantısında ”İran ile en azından karşılıklı saygıya dayanan bir ilişkinin oluşturulması ihtimalinin olduğunu düşünüyorum. Ancak İran’ın da, şimdiye kadarkinden farklı davranmak istediğine ilişkin işaretler vermesinin zamanı geldi” dedi.

Obama, ”beklentim, aynı masada yüzyüze oturabileceğimiz bir ortam için gelecek aylarda açılımlar arayacağımız yönünde” diye konuştu.

Barack Obama, İran’ın da, ”terör örgütlerini desteklemesinin ve nükleer silah peşinde koşmasının kabul edilemez olduğunu anlamasının gerektiği” görüşünü dile getirdi.

EKONOMİK KRİZ

Basın toplantısında ekonomik krizle mücadele için hazırlanan dev teşvik paketinin desteklenmesi çağrısını yineleyen Obama, paketin uygulanmasının gecikmesinin, ekonomik krizin felakete dönüşmesine yol açacağını belirtti ve ”doğru ve gerekli adımları atarsak, ekonomi gelecek yıldan başlayarak önemli ölçüde toparlanmaya başlayabilir” dedi.
Afganistan’daki durumu da ”çok zor” diye nitelendiren Obama, bu ülkedeki Amerikan askeri varlığının ne kadar süreceği sorusunu yanıtsız bıraktı.

Obama, ”Afganistan’da işimizin ne kadar süreceği yönünde elimde bir takvim yok. Ancak bildiğim, El Kaide ve Usame bin Ladin’in o ülkede faaliyet göstererek saldırılar planlamasına izin vermeyecek olmam” diye konuştu.

1187610cookie-checkObama İran’a göz kırptı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.