Obama’nın nükleer silahsızlanma planı

Soğuk Savaş yıllarında 30 bini bulan bu başlıkların sayısı 1991’de imzalanan stratejik silahsızlanmaya yönelik Start anlaşması ile, iki ülkede de beşer bin düzeyine indirmişti. Gazeteye göre şimdi ise, hedef sayıyı bine indirmek; bu doğrultudas dün iki tarafın dışişleri bakanları konuyu görüşmeye başladı bile.

“Başkan Obama, Rusya ile bir nesildir yapılan en iddialı silahsızlanma görüşmelerini başlatarak her iki ülkenin stratejik silahlarını yüzde 80’er azaltmayı hedefliyor” diyen gazete, “Bu girişimin başarısında kilit konumda olan ise, Bush yönetiminin Doğu Avrupa’ya kurmayı planladığı ve Rusya’nın eleştirdiği füze kalkanı projesinin gözden geçirilmesi olacak” yorumunu yaptı.

The Times, Obama’nın projenin geleceği konusunda tavrını açık etmediğine dikkat çekerken, İran’ın dün uzaya ilk haberleşme uydusunu fırlatması ardından, özellikle İran gibi ülkelerden korunmaya yönelik olduğu söylenen kalkandan vazgeçmesinin iç kamuoyu karşısında zor olabileceğine aktardı.

Gazete, “Dahası Rusya’dan iyi niyet görme umutları da Kremlin’in Orta Asya’daki kilit bir üssünü (Manas-Kırgiztsan) uygulamada elinden kapması ile bir darbe aldı” diye yazdı.

Gazetede yazan Bronwen Maddox’a göre yine de böyle bir girişimin tam vakti…

Ancak Maddox, Obama’nın füze kalkanından vazgeçmeyi özellikle maliyetleri düşürmek için istediğine dikkat çekerek “Putin’in ‘Amerika’nın zaten kendisinin istediği bir şey için Rusya’dan da fedakarlık beklediğini düşünmesi’ söz konusu olabilir” değerlendirmesini yaptı.

1186940cookie-checkObama’nın nükleer silahsızlanma planı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.