Çobandan vali: William Phipps

Mulgrave veya Normanby ailesinin kurucusudur. Babası yirmi altı çocukluydu tüfekçilik yapıyordu. Woolwich’de yaşıyordu. Aile çobanlık yapıyordu, ama onda gemici kanı vardı. Dünyayı dolaşmak istiyordu. Bir tersaneye çırak olarak girdi. Gemi inşa etmeyi öğrenirken; okuma-yazmaya da başladı. Çıraklık bitti, Boston’a gitti.


Williama Boston’da paralı bir kızla evlenmeyi başardı. Karısının parasıyla tersane kurdu. Kereste nakliyatı yaptı. Macera meraklısı gemicilerle; Port de la Plata yakınlarında elli yıl önce batan İspanyol gemisinin içindeki hazinenin peşine düştü. Enkazı çıkarıp hazineyi bulacaktı. Kuvvetli bir yardıma ihtiyacı vardı.


İngiltere’ye gitti. İkinci Charles ona 18 topla, 95 tayfası olan Rose Algier gemisini verdi. Hispasiola sahillerine ulaştı. Çok zor bir işti. Koskoca okyanusun içinde rivayetlerden yerini bildiği bir hazineyi arıyordu…Tayfalar sahile kadar taradılar, ortada bir şey yoktu. İsyan ettiler… Gemiyi ele geçirip Phipps’i gemiden atıp, korsanlığa hazırlanan tayfaların planlarını gemi marangozu bozdu. Sadık çıkmıştı, Phipps plan yapıp, sadık adamlarla asileri durdurdu.


Kral değişti, 2. James para vermezdi, ama yine de Phipps yılmadı. General Monk’un oğlu Duke of Albemarle ona destek verdi.


Deniz dibini bu araştırmalarda görmek için ‘diving bell’ benzeri bir alet icat ettiği söylentiler arasındadır. Bir gün bile umutsuzluğa kapılmadı. Nihayet bir gün tayfalardan biri gümüş çubukla yukarı çıktı. Birkaç gün içinde hazine bulundu.


300 bin İngiliz altını değerindeki hazinenin 20 bin altını Phipps’e verildi. Kral tarafından şövalyelikle onurlandırıldı. New England’ın High Sheriff’liğine(O zamanki valilere verilen isim) atandı. Massachusetts valisi de oldu. Hiçbir zaman marangoz olduğunu, ailesinin çobanlıktan geldiğini saklamadı. Onun ailesinden geriye; doğruluk, namusluluk, vatanseverlikle beraber pek çok örnek alınacak yaşam öyküleri kaldı.


_______________ 


Yazarın diğer çalışmaları için: www.filiztosyali.com


 

681900cookie-checkÇobandan vali: William Phipps

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.